Obavijesti Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE

Cijene goriva napokon padaju, a evo zašto su toliko visoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Čermak je za Dnevnik Nove TV potvrdio da će od idućeg tjedna cijena litre goriva biti niža za četiri do pet lipa, ovisno o vrsti. No, cijena je i dalje visoka i to zbog visokih trošarina koje ubire država.

Kraj prošle godine u samo mjesec dana vozačima je donio 23 kune skuplji prosječni spremnik benzina i 20 kuna skuplji onaj dizelski.

"Sljedeći tjedan gorivo ide dolje. Razina cijena u prosjeku tjedna prema kojimu svi korigiramo cijene dovest će do toga da će benzini pasti za pet lipa, a dizelsko gorivo za četiri lipe", kaže Ivan Čermak, vlasnik Croduxa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Udar na džep Gorivo je poskupjelo: Provjerite nove cijene Skuplje gorivo - 4 cijene idu gore Od proljeća do danas spremnik dizela poskupio za čak 20 eura: "Promijenila se percepcija. Prije smo viđali redove građana koji toče gorivo..."

Nije puno, ali je bolje od poskupljenja. A cijene goriva mogle bi biti i puno niže da državni nameti nisu toliko visoki.

Cijena litre goriva koju plaćamo na crpkama sadrži u sebi četiri stavke - nabavnu cijenu, maržu trgovca, PDV i trošarinu. Upravo ove posljednje dvije, porez od 25 posto i trošarina od 3,86 kuna po litri benzina, čine državnih šezdesetak posto cijene.

"Država iz toga namiruje veliki dio svojih potreba, tako je planiran i proračun na bazi današnjih trošarina, tako da mislim da tu nema puno prostora za smanjivanje trošarina kako bi derivati postali jeftiniji", kaže Davor Štern, naftni stručnjak.

Trošarina za benzin od 1996. do danas narasla je za gotovo dva i pol puta i s nekadašnjih 1,60 kuna došla do nikad viših 3,86 kuna. Iz nje ćete kunu izdvojiti za ceste, ali i 20 lipa za željeznice.

Članstvo u Europskoj Uniji Hrvatskoj nalaže da mora naplaćivati trošarinu. No ona je i dalje značajno veća od europskog zakonskog minimuma od 2,7 kuna po litri.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene