Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Jedno važno otkriće ugledalo je svjetlo dana upravo na Božić davne 1741.

Jeste li znali - Ivan Čačić
Jeste li znali - Ivan Čačić Foto: Dnevnik Nove TV
švedski fizičar Anders Celzijus konstruirao je vlastitu temperaturnu ljestvicu koju je odredio točkama smrzavanja i vrenja vode pri normalnom tlaku zraka. Svoje otkriće objavio je upravo na Božić 1741.

Na današnji dan, na Božić 1741. švedski fizičar Anders Celzijus objavio je pronalazak ljestvice od 100 stupnjeva za mjerenje temperature. Celzijus je uspoređivao mjerenja različitih termometra i njihovih temperaturnih ljestvica. Kako nijednu od njih nije utvrdio pouzdanom, nakon mnogo testiranja konstruirao je vlastitu temperaturnu ljestvicu koju je odredio točkama smrzavanja i vrenja vode pri normalnom tlaku zraka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Božićna poruka Pljušte reakcije na prozivku predsjednika: "To samo pokazuje koliki je njihov strah"

Pročitajte i ovo Prosvjed u Beogradu Kaos u Beogradu VIDEO Završen prosvjed u Beogradu, novi je sutra: "Nikoga nećemo ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji"

Zanimljivost je da Celzijus za točku ledišta uzeo na 100, a vrelište na 0 stupnjeva. Kasnije je ljestvica obrnuta - određujući onu koja se danas koristi. No, to nikako ne umanjuje njegovo postignuće, niti narušava kontinuitet mjerenja koje Celzijus u Uppsali započinje već 1722. zbog čega je ovaj temperaturni niz danas jedan od najdužih na svijetu.

Pročitajte i ovo Dobro raspoložen Andrej Plenković Uoči superizborne godine Rezultati istraživanja nekima nisu sjeli: "Uopće ne znam o čemu govorite"

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene