Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivistica Iva Anzulović

Prvo je bacala izmet na zgradu Vlade, a sad je osuđena jer je na kip Franje Tuđmana stavila vibrator

Iva Anzulović ispred kipa Franje Tuđmana (Foto: Virovitica.net)
Iva Anzulović ispred kipa Franje Tuđmana (Foto: Virovitica.net) Virovitica.net
Aktualno Galerija +0 Iva Anzulović ispred kipa Franje Tuđmana (Foto: Virovitica.net) Galerija 1/1 >>
Aktivistica je na kip prvog hrvatskog predsjednika u Virovitici stavila vibrator. Kaznili su je zbog vrijeđanja moralnih osjećaja. Anzulović je prošlo ljeto na zgradu Vlade bacila kantu punu izmeta.

Iva Anzulović ovih je dana primila sudsku presudu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Virovitici za prekršaj počinjen 25. lipnja ove godine. Tada je Iva pred Gradskom knjižnicom u Virovitici u ruke kipa prvog hrvatskog predsjednika stavila vibrator. Sve je objavila na Facebooku. Mora platiti 1300 kuna.

Pročitajte i ovo Screenshot Ukrali Božić VIDEO Uhićeni otmičari: Kidnapirali Isusa i sve snimili, za akciju imali zanimljivo objašnjenje Slika nije dostupna TROŠAK - 4,5 MILIJUNA Visok više od četiri metra: Ovako izgleda brončani kip Tuđmana koji će biti postavljen u Zagrebu

U presudi stoji kako je aktivistica "vrijeđala ili omalovažavala moralne osjećaje građana na način da je u ruke kipa, spomenika dr. Franje Tuđmana, stavila gumeni predmet nalik na muško spolovilo tzv. vibrator".

Odvjetnik Boris Kozjak u žalbi se pozvao na članak 38. Ustava RH: "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i ostalih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, (....)". Također, kao dokaz je Kozjak naveo presudu Suda za ljudska prava Vijeća Europe Narodni list protiv Republike Hrvatske. Prošle godine Europski sud za ljudska prava nepravomoćno je presudio kako je Republika Hrvatska povrijedila pravo izdavača tjednika Narodni list d.d. iz Zadra na slobodu izražavanja zajamčenu člankom 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i to zato što je sudskim odlukama morao platiti sucu Borisu Babiću odštetu od 50.000 kuna, piše portal Virovitica.net

Na sudu će se braniti i time da ni na koji način nije vrijeđala moralne osjećaje građana, već je izražavala svoje vrijednosne sudove o javnoj ličnosti.

"Moja će obrana neupitno dokazati kako je Franjo Tuđman gušio svjesno i ciljano slobodu novinarstva, da je bio ratni profiter i izdajnik hrvatskih vojnika kao vrhovni zapovjednik tijekom Domovinskog rata te odgovoran za brojne smrti civila i vojnika i bio suučesnik u ratnim zločinima", rekla je Anzulović i dodala da se njezina obrana sastoji od objavljenih novinarskih tekstova i reportaža koji to dokazuju, piše Virovitica.net. 

Iva Anzulović u kolovozu prošle godine ispred zgrade Vlade bacila je punu kantu izmeta kako bi ukazala, kako je tvrdila, na "nezakonitosti koje ta institucija čini protiv građana Republike Hrvatske". Bila je ponukana arbitražnim sporom koji je Republika Hrvatska izgubila od Đure Gavrilovića.

U srpnju ove godine plavom vodenom bojom na dva drveta u parku ispred Dvorca Pejačević u Virovitici napisala je "17?", aludirajući na nestanak 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene