Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarali su u Rimu o bilateralnim pitanjima, budućem semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom i, kako prenose slovenski mediji, namjeri Hrvatske da uspostavi Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas od 1. siječnja sljedeće godine.


Farnesina, sjedište talijanskog ministarstva vanjskih poslova, priopćila je kako se dvojica ministara neće sastati s novinarima 'zbog promjena u programu posjeta' ministra. D'Alema nije, dakle, ništa izjavio poslije sastanka, a ni talijansko ministarstvo još nije obznanilo nikakvo priopćenje o razgovorima.

Vezani članci Slika nije dostupna Friščić: ZERP je samo test za Hrvatsku, EU će nastaviti s drugim pritiscima Slika nije dostupna ZERP: Vijeće EU ponovno se poziva na dogovor iz 2004. godine

Rupel je, međutim, prema javljanju slovenskih novinara, izjavio kako je s talijanskim kolegom razgovarao o hrvatskoj namjeri uspostavljanja ribolovno-ekološke zone u Jadranu od 1. siječnja 2008. Rupel je u Rimu nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova D'Alemom rekao da će Slovenija i Italija usklađivati svoje postupke oko 'problematičnog' hrvatskog ZERP-a.

'U pogledu ZERP-a i namjere Hrvatske da ga počne primjenjivati od 1. siječnja iduće godine na članice Europske unije, Italija i Slovenija svoje će korake usklađivati vrlo detaljno i u svim aspektima', rekao je Rupel.

Rupel se nalazi u pratnji premijera Janeza Janše koji će također, kako se očekuje, s talijanskim premijerom Romanom Prodijem među ostalim razgovarati o pitanju ZERP-a.

I Italija i Slovenija ocjenjuju da će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako odluka o primjeni ZERP-a ostane na snazi, rekao je slovenski ministar i dodao da bi i Italija, ako se ZERP ne odgodi, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Rupel je dodao da će o ZERP-u vjerojatno biti govora na zasjedanju vijeća EU-a za opće i vanjske poslove 10. prosinca, te da i Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi ili opozove primjenu problematične ekološko-ribolovne zone.

Slovenski mediji javili su, pozivajući se na talijanske izvore, da Rim očekuje da će Hrvatska 'na najmanje godinu dana' odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU- a.

Odgodu podržavaju i Janša i Prodi

Talijanski premijer Romano Prodi i slovenski premijer Janez Janša izjavili su kako se nadaju da će doći do suglasja između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije o namjeri Zagreba da od 1. siječnja 2008. počne u potpunosti primijenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.

Prodi je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije njihova
razgovora u palači Chigi u Rimu kazao kako postoji suglasje s premijerom Janšom da se o hrvatskom ZERP-u razgovara u okviru Europske unije. 

'Hrvatska je izašla iz parlamentarnih izbora i još nije sastavila
vladu. Nadam se odgodi početka primjene ZERP-a', rekao je Prodi, a Janša je istaknuo kako se nada poštivanju ugovora iz 2004. koji su potpisale tri zemlje i EK glede ekološko-ribolovne zone.

Janša je izrazio nadu u što skorije imenovanje hrvatske vlade kako bi se dobilo sugovornika za pregovore.

Prodi i Janša su razgovarali o semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom, bilateralnoj suradnji i posebno o Kosovu.

Obojica su suglasna kako glede Kosova EU treba biti jedinstvena, a Janša još ne gubi nadu u dogovor Beograda i Prištine.

Prodi je kazao kako su se dvije zemlje dogovorile o zajedničkom razvitku infrastrukture (željeznička pruga Trst-Divača, te veća suradnja luka Kopar i Trst) i enegetike. Janša je najavio za 22. prosinca na granici između Kopra i Trsta veliku svečanost zbog stupanja na snagu schengenskog ugovora, odnosno pada granice između dvije zemlje.