Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budućnost gospodarstva

Oni ne čekaju na posao, a plaće su im izdašne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vrijeme globalne krize i nezaposlenosti postoji grana koja ne može namiriti potrebe za radnom snagom.

Osim što ni dana ne čekaju na novi posao, plaće su itekako izdašne. Više od 600 stručnjaka informatičke tehnologije okupilo se na konferenciji u Zagrebu.

Tipkovnica i miš njihov su glavni alat, a poznavanje i po nekoliko računalnih jezika čini ih najvećim poliglotima današnjice. 'To je jako učestalo u našem poslu. Ne samo u programskim jezicima, nego i u stranim jezicima', rekla je Mihaela Jurković, poduzetnica.

Zahvaljujući modernim komunikacijama njihov posao ne poznaje granice. Hrvatska na godinu izveze više od milijardu kuna IT usluga. 'Naše je tržište praktički svugdje. Možemo bez problema raditi za klijenta u Sloveniji, u SAD-u, u Australiji', kaže Senko Rašić, poduzetnik.

>> Mladi teško do posla: 'Na prste mogu nabrojati one koji žele ostati u Hrvatskoj!'

Merlin Rebrović svog je klijenta pronašao na sjeveru Europe. Zahvaljujući njegovim rješenjima, Norvežanke sad jednostavnije kupuju šminku. 'Nigdje kod njih u blizini nije postojao netko tko bi mogao napraviti tu kvalitetu, za nižu cijenu. To je prilično skupo tržište. Kod njih su cijene visoke, tako da im mi odlično kotiramo cijenom, a možemo im ponuditi istu razinu kvalitete', rekao je Merlin.

Svakog dana na Zavodu za zapošljavanje registrira se gotovo 800 nezaposlenih. Istodobno IT industrija vapi za radnom snagom. 'Očajnički traže ljude i to im je jedina prepreka u razvoju', rekao je Senko. Na zagrebačkoj Webcamp konferenciji okupilo se više od 600 stručnjaka iz regije. Njihov zadatak je razmjena iskustava i pronalazak načina kako probuditi uspavano gospodarstvo.

'Ima jako puno ljudi koji mogu tu upoznati svoj buduće poslodavce, zaposliti se, saznati koje su stvari tražene i nekako se povezati u tom ICT sektoru', kaže Bojana Mandić iz Webcam 2013.

Prednosti ovog posla su goleme, a Mihaela razbija i predrasude o isključivo muškom poslu. 'To skroz ovisi o osobi. Uopće ne ovisi o spolu. Ne ovisi o dobi. Ne ovisi o pozadini, koji si faks završio, ne ovisi da li uopće imaš faks završen', rekla je Mihaela Jurković, poduzetnica.

Tražite posao? Možda je vrijeme da naučite jedan od jezika budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene