Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ubirali' po 150 eura

RUŽNA SLIKA HRVATSKOG TURIZMA Istražuje se skupa naplata prijevoza preko Krčkog mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama je još jedan dugi vikend s promjenom vremena, što znači i probleme i zastoje na Krčkom mostu.

Prošlog vikenda zbog zatvaranja Krčkoga mosta za vrijeme vikend smjene turista na gotovo 33 sata i prijevoza kamp prikolica i motocikala vučnim službama - turisti su skupo plaćali prijevoz šlep službama za koje zabrana - ne vrijedi. HAC i resorno ministarstvo pokrenuli su istragu.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci

Filip, kamper iz Austrije, je cijelu subotu proveo ispod Krčkog mosta zbog zabrane prolaska vozila s kamp prikolicama, čekajući smirivanje bure. Nakon više od 24 sata čekanja platio je 150 eura za prijevoz kamp kućice vučnom službom na otok.

'Budući da su nam rekli da bi vjetar mogao trajati još koji dan, odlučili smo platiti prijevoz kamionom preko mosta', rekao je Filip.

Krčki je most prošlog vikenda bio zatvoren zbog jake bure za motocikle, vozila s kamp prikolicama i autobuse na kat - gotovo 33 sata. Mnogi su kamperi i motociklisti nakon dugog čekanja, poput Filipa, platili prijevoz vučnom službom, ne želeći čekati smirivanje vremena.

'Malo sam bio ljutit, ali to je bio najlakši način da napokon dođemo na otok i počnemo s odmorom', kazao je Filip.

U kampu u Klimnu na Krku sve goste koji su platili prijevoz domaćini su pokušali oraspoložiti.

'Udari bure su bili do 154 kilometra na sat, a konstantno između 60 i 90 kilometara na sat', rekao je Ivica Križanić, direktor Sektora za održavanje HAC ONC.

Prometni vještak tvrdi kako su se dugo čekanje i ružna slika hrvatskog turizma mogli izbjeći.

'Veliko je pitanje je li trebalo tako drastično ići, a kad je već trebalo ići onda je to trebalo biti neselektivno', kazao je prometni vještak Željko Marušić.

U HAC-u je pokrenuta istraga, a Uprava prometne inspekcije Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture obavila je inspekcijski nadzor.

'Rezultati istrage su pri kraju i u četvrtak će priopćenje dati HAC ONC', rekao je Oleg Butković, tehnički ministar prometa i infrastrukture.

'Nalaz inspekcije ministarstva prometa i turizma je tijekom jutra obavljen i vrlo jasno je navedeno da nije bilo propusta u radu', rekao je Križanić.

Sve je odrađeno prema Pravilnicima, kažu u HAC-u. Turistima koji su prijevoz platili legalnim i ilegalnim prijevoznicima ovo sigurno neće biti lijepa uspomena s odmora.

Pravilnik koji će se morati mijenjati

Na Krčkom mostu, gdje ni u srijedu nije bilo dobro vrijeme, vjetar je ponovno u jačanju, a nevrijeme je već dva puta tijekom popodneva pogodilo taj dio Kvarnera.

Zbog pravilnika Krčkim mostom smiju voziti kamperi ili primjerice vozila s plovilima na prikolicama, a ne smiju motocikli i vozila s kamp prikolicama.

Naime, primjera radi na Dalmatini na najčešće zatvaranoj dionici zbog bure između tunela Sveti Rok i Posedarje postoje samo dvije kategorije vozila - osobna i sva ostala. Na Krčkom mostu više je kategorija, jer kažu zbog jake bure prečesto bi bio zatvaran za sva osim za osobna vozila.

Taj pravilnik će se morati promijeniti. Onaj drugi dio - ružna slika skupe naplate prijevoza kamionima preko mosta je u domeni policije i porezne inspekcije.

Naime, ako je vučna služba naplatila i dala račun vlasniku kamp kućice koju je prevezla onda je tu sve uredno i zakonski, a ako turisti nisu dobili račun bilo je tu posla za poreznu inspekciju i policiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene