Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje agencije Ipsos PULS

62 % građana ne vjeruje da će nas vladine mjere izvući iz krize!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
31 posto građana bi smanjilo plaće u javnim službama i državnoj upravi.

Istraživanje agencije Ipsos PULS koje objavljuje Nova TV  pokazuje kako 62% građana smatra da vladine mjere za gospodarski oporavak neće doprinijeti izlasku iz krize. Samo 14 posto smatra da će doprinijeti dok ih 23 posto ne zna hoće li, ili neće doprinijeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolika je cijena života? U Hrvatskoj je najskuplja hrana Slika nije dostupna Ljubljana: Sutra masovne demonstracije zbog inflacije i troškova života

Građani su podijeljeni oko toga što bi bilo bolje da je Vlada napravila. 28 posto građana smatra da bi bilo bolje da je Vlada smanjila socijalna prava, mirovine, plaće i druge troškove iz proračuna. Malo manje, njih 26 posto, smatra kako bi bolje bilo da se Vlada zadužila i tako odgodila smanjenje prava. 45 posto građana ne zna što bi bilo bolje.

Građani su upitani i gdje Vlada treba štedjeti? Najviše građana njih 31 posto, smatra da Vlada treba štedjeti smanjivanjem plaća u javnim službama i državnoj upravi. 22 posto građana bi štedjela zaustavljanjem ulaganja u izgradnju cesta a 17 posto otpuštanjem zaposlenih u javnim službama. 15 posto bi ukidalo božićnice, regres i darove za djecu a 11 posto bi ukinulo potpore brodogradilištima i proglasilo njihov stečaj. 14 posto ljudi se izjasnilo za nešto drugo.

Polovici građana su narasli osobni troškovi

Istraživanje agencije Ipsos PULS koje objavljuje Nova TV pokazuje da su se za 49 posto građana osobni troškovi povećali posljednjih nekoliko mjeseci.

Da su im se smanjili troškovi kaže 19 posto građana, dok samo 18 posto građana smatra da su im troškovi ostali isti. 13 posto građana ne može procijeniti jesu li im se troškovi smanjili ili povećali.

>> Istraživanje: 35 posto ispitanika glasovalo bi ZA ulazak u EU

Istraživanje sugerira da građani nisu uveli mjere štednje, nego su nastavili sa sličnom razinom troškova, a inflacija je utjecala na porast ukupnog iznosa troškova.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 599 punoljetnih građana RH između 23. i 27. srpnja 2010. godine.

Istraživanje koje smo jučer objavili pokazalo je da 69 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok njih svega 19 posto misli suprotno. Od toga je još zanimljivije da je među onima koji misle da zemlja ide u lošem smjeru gotovo 50 posto HDZ-ovih birača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene