Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova TV i Ipsos Puls

Istraživanje: 35 posto ispitanika glasovalo bi ZA ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je mjesec referenduma, stranačkih raskola i početka godišnjih odmora.

Agencija Ipsos Puls napravila je i ovaj mjesec istraživanje, koje objavljuje Nova TV, o rejtinzima stranaka i političara u Hrvatskoj, te ostalim aktualnim političkim pitanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE CROBAROMETAR Vladi sve manja potpora, Zoranu Milanoviću rejting s 'opasnim indikatorima' Slika nije dostupna CROBAROMETAR RASTE PESIMIZAM Građani gube povjerenje u vladine poteze

Istraživanje je pokazalo da 69 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok njih svega 19 posto misli suprotno. Od toga je još zanimljivije da je među onima koji misle da zemlja ide u lošem smjeru gotovo 50 posto HDZ-ovih birača.

U isto vrijeme 61 posto ispitanika ne odobrava poteze Vlade, a njih 26 posto odobrava. Tu je zabilježen lagani porast podrške, ali se istovremeno smanjuje stav neodlučnih. No na ovom pitanju Vladu spašava HDZ-ovo biračko tijelo koje vjeruje u premijerkine poteze, i to čak u postotku od 55 posto.

Rad Vlade najlošije je ocijenjen na području javnih financija

Što se tiče ocjene rada Vlade u pojedinim područjima ispitanici uglavnom ne odobravaju rad Vlade na području gospodarstva u postotku od 69 posto, kada je u pitanju vanjska politika rad Vlade ne odobrava 52 posto ispitanika, na području socijalne politike ne odobrava ih 68 posto, a najporažavajuči je rezultat na pitanju javnih financija i deficita, gdje rad Vlade ne odobrava čak 72 posto.

Zanimljivo je da je prvi put zabilježeno da najveći broj birača, njih čak 78 posto misli kako će vladajuća koalicija odraditi mandat do kraja. Samo njih 14 posto misli suprotno.

58 posto ispitanika izašlo bi na izbore

Najvećim problemom u zemlji ispitanici svakako smatraju nezaposlenost i to njih čak 71 posto, zatim mito i korupciju, njih čak 49 posto, dok njih 17 posto najvećim problemom smatra gospodarstvo. Kada su u pitanju izbori, ako bi se održavali slijedeći vikend čak 58 posto birača je izjavilo kako bi sigurno izašlo na glasanje, dok se svega 11 posto ispitanika izjasnilo odgovorom kako sigurno ne bi izašli na izbore. Ostalo otpada na vjerojatno bi izašao u najvišem postotku od 19 posto, te 5 posto na vjerojatno ne bi.

Među parlamentarnim strankama na vodećpj je poziciji SDP s 30,8 posto ispitanika, dok se za HDZ izjasnilo 25,8 posto ispitanika. Slijedi HSU sa 7 posto, te HNS sa 6,5, te HSS sa 6,1 posto. HSLS koji je prije dva tjedna izašao iz vladajuće koalicije ima podršku svega 3 posto birača.

Kada su u pitanju rejtinzi potencijalnih koalicija i neparlamentarnih stranaka na čelnoj je poziciji koalicija SDP-HNS-IDS-HSU sa 40,5 posto, a slijedi ih koalicija HDZ-HSS-DC s 29,9 posto. Na trećem je mjestu potencijalni Blok 'Umirovljenici zajedno' s 4,4 posto.

Josipović i dalje najpopularniji

Kada su u pitanju vedeći političari u zemlji premijerka Kosor konačno je uspjela zaustaviti rastući trend njezine nepopularnosti, te jjoj je od prošlog mjeseca podrška porasla s 39 na 41 posto. Važno je naglasiti kako joj je podrška u siječnju bila na čak 71 posto, te je nezaustavljivo padala iz mjeseca u mjesec sve do 39 posto koliko je imala u lipnju. Najpopularniji je političar i dalje Ivo Josipović, kojem je podrška u odnosu na prošli mjesec pala za svega jedan posto pa je sada na 79 posto. Na drugom je mjestu po popularnosti Zoran Milanović koji ima podršku čak 43 posto ispitanika. Zanimljivo je da se na četvrtom mjestu nalazi Damir Kajin, kojem je podrška na razini premijerkine, isto 41 posto.

Porasla podrška ulasku u EU

Podrška ulasku u EU vratila se na razinu na kojoj je bila veći dio godine. Na pitanje o referendumu o ulasku Hrvatske u EU čak je 59 posto ispitanika izjavilo kako bi sigurno izašli na referendum, dok se za sigurno i vjerojatno ne bio izašao odlučilo ukupno 12 posto ispitanika. Među onima koji bi izašli na referendum najviše je birača HNS-a, njih čak 92 posto, SDP-ovih birača je 93 posto, HDZ-ovih 92 posto, dok je HSS-ovih najmanje, njih 95 posto.

Među ispitanicima koji bi izašli na referendum 35 potso je izjavilo kako bi sigurno glasovalo ZA ulazak u Uniju, dok bi njih 20 posto sigurno glasovalo PROTIV. Vjerovatno protiv glasovalo bi 22 posto ispitanika, a vjerojatno za 20 posto. Još uvijek NE ZNA 7 posto.

Podrška za ulazak u EU vratila se na razinu na kojoj je bila u mjesecu svibnju, te kroz većio dio 2010. godine. Broj onih koji podržavaju ulazak u EU znatno je veći kad se uzimaju u obzir samo ispitanici koji imaju namjeru izaći na referendum.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene