Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora u padu

Evo što građani misle o Vladi i ostalim političarima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP i HDZ nikad bliži, a pesimizam u zemlji gotovo zaustavljen. Tako građani vide srpanj u redovitom Crobarometru koji provodi agencija Ipsos Puls, a redovito objavljuje Dnevnik Nove TV.

Zoran Milanović je nakon iznimno velike poularnosti srpanj završio prvi put činjenicom da je više onih koji ga doživljavaju nepopularnim, a ne popularnim političarem. Trenutačno ga popularnim ocjenjuje 46 posto građana, a nepopularnim njih 48 posto. Još prije mjesec dana većina od 52 posto građana doživljavala ga je kao pupularnog političara.

Njegov konkurent Tomislav Karamarko također je izgubio na popularnosti, sada ga pudupire 27 posto građana, tri posto manje nego u lipnju. A njegov je problem što ga više ili njih 53 posto doživljava nepopularnim političarem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crobarometar Pala potpora Vladi, SDP-u i HDZ-u, raste pesimizam Slika nije dostupna Loš rezultat SDP-a, ali i HDZ-a Evo kako su vladajući i oporba reagirali na najnovije rezultate Crobarometra

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: SDP nizbrdo, HDZ uzbrdo

Predsjednik Ivo Josipović uživa popularnost od 77 posto.

Dragutin Lesar je nakon predsjednika drugi najpopularniji političar s 53 posto, ali i njemu pada popularnost već šesti mjesec, još u veljači popularnim ga je doživljavalo 61 posto građana.

Ivan Grubišić je treći s 53 posto popularnosti, ali i njemu od veljače pada popularnost, tada je imao 62 posto potpore.

Boris Šprem ima potporu 45 posto građana zemlje, Ruža Tomašić njih 39, Ivan Jakovčić 29 posto. Vladimir Šišljagić uživa potporu 27 posto građana: No i on i Jakovčić su više nepopularniji političari. Na dnu liste su Željko Kerum kojeg pozitivno doživljava 16 posto građana i Radimir Čačić sa samo 15 posto potpore. A on je i najnepopularniji političar sa 65 posto negativnih bodova.

Milanović popularan na ljevici, uvažavan na desnici

Zoran Milanović ima potporu 88 posto svojih birača, ali i 63 posto birača laburista. I birači ostalih stranaka podupiru ga s 56 posto, kao i neodlučni birači s 52 posto, ali i 30 posto HDZ-ovih birača.

Tomislav Karamarko pak ima mali probelm, samo 56 posto njegovih birača ga podupire. Kod ostalih birača nema potporu kao Milanović. Njega podupire samo 17 posto laburista, 29 posto birača ostalih stranaka. A o njemu 19 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam.

Vladina politika sve nepopularnija

Prema Crobarometru Vlada i njezina politika trenutačno ne uživaju popularnost. Protiv Vladine politike je 56,7 posto Hrvata, a za 32,2 posto. Ne zna njih 11 posto.

Samo SDP-ovi birači sa 76 posto podupiru Vladinu politiku. Od ostalih stranaka birači laburista protive se sa 62, a HDZ-a s 80 posto. U dva mjeseca pad popularnosti Vlade je 7 postotnih poena.

Samo vanjska politka uživa potporu od 41 posto, a sve ostalo je loše. Gospodarstvo podupire samo 29 posto građana baš kao i socijalnu politiku. A državne financije njih 30 posto.

Milanoviću utjeha može biti što njegovi birači sa 66 posto podupiru socijalnu politiku, a sa 79 posto vanjsku politiku Vlade.

Hoće li koalicija izdržati do kraja?

U ovom trenutku 68 posto građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja. A njih 21 posto u to ne vjeruje. Od veljače vidljiv je pad vjere u održivost koalicije, tada je bilo 81 posto onih koji su vjerovali da će Vlada odraditi mandat do kraja. No, isto tako, iščitavajući podatke, nije porastao broj onih koji ne vjeruju u održivost Vlade. Naime, već tri mjeseca taj se broj kreće oko 20 psoto. Samo raste broj onih koji ne znaju.

No, kada se pogleda stranački, SDP-ovi birači s 94 posto vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja, ali i 59 posto birača HDZ-a.

Predsjednik stabilan

Predsjednik Josipović stabilno je popularan sa 72 posto potpore i čak je malo povećao taj postotak. Istodobno je broj nezadovoljnika pao na 20 posto.

Predsjednik ima potporu svih birača, od 60 posto HDZ-ovih do 93 posto SDP-ovih birača.

Građani su predsjednika ocijenili ocjenom 3,23, Vladu ocjenom 2,50, a Sabor 2,08. Ocjene su slične kao u lipnju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene