Na reformi obrazovanja trenutačno ne radi nitko. Vlada i ministarstvo ponavljaju kako se s reformom nastavlja, ali ne nude odgovor na pitanje kada će reforma obrazovanja konačno zaživjeti u praksi.


Zasad, učenici uče informatiku iz 94., napamet uče povijesne datume i matematičke jednadžbe. Kreator nove kurikularne reforme, koja je zaustavljena, Boris Jokić i sam kaže da pomaka nema.

Vezani članci Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (Dnevnik.hr) Sindikati objavili u kojim će se županijama sutra štrajkati, otkrili i kako je protekao štrajk u pet županija Milan Bandić (Dnevnik.hr) Bandić o štrajku u školama: ''Neka premijer to riješi još danas i lupi šakom o stol''

"Koliko znam, ništa se ne događa, nitko od onih koji su radili na reformi, njih 500, trenutno ne radi ništa u vezi te reforme", kaže on.

Pitali smo Ministarstvo obrazovanja kada će se reforma provesti, tko će je voditi, te kako će se s njom školstvo promijeniti. Bez konkretnih odgovora, između ostalog, poručuju tek sljedeće:

"Što se tiče kurikulnih dokumenata, informaciju o tome koliko će se oni mijenjati u odnosu na postojeće inačice u ovom trenutku nije moguće kazati. To će biti posao kojim će koordinirati nova ekspertna radna skupina i tek po obavljenom poslu moći će se na njega odgovoriti."

Natječaj za mjesto Borisa Jokića raspisat će Povjerenstvo za provođenje Strategije obrazovanja. No i njihove fotelje su upitne. "Tu nije pitanje imamo li mi potporu ministra, nego imamo li potporu premijera. Jer mi smo tijelo koje je dio premijerovog ureda. S premijerom sam imao kratki neforamlni sastanak gdje smo se dogovorili da ćemo se sastatati ali za sada do toga nije došlo", kaže Neven Budak, predsjednik Povjerenestva za provođenje strategije.

Neslužbeno doznajemo da bi Vlada ubrzo trebala imenovati novog ili možda starog voditelja Strategije. No, akademik Paar nudi rješenja po uzoru na Njemačku. Ne želi devetogodišnje školovanje, a kod učenika kaže treba jačati interes za STEM područje, no isto tako i upozorava: "Treba ih (djecu) uvući u taj posao, a to nije igra".

No teško je to očekivati od učenika, kada probleme ne rješava ni država. O nužnim promjenama u školstvu govori se već više od 10 godina. Troše se milijuni kuna i sati rada, a u školskim klupama na kraju sve ostaje isto.