Već sada može se reći da je ovo najgora požarna godina u posljednjem desetljeću.


Samo u priobalju u ovoj godini izgorjela je površina veličine grada Zagreba. Kanaderi su u zraku samo jučer bili 76 sati, što preračunato u kune iznosi 5 milijuna i 472 tisuće kuna.

Vezani članci Tartufi - 4 Nekad su ga jele svinje, a sada košta više od 5000 eura: "Kažu da se to u 30 godina nije dogodilo" Gorivo / Ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Konačno bolje vijesti za jedan dio vozača

Vatra je samo ove godine na priobalju opustošila 679 kilometara četvornih, što je približno jednako površini grada Zagreba.

U posljednjih deset godina izgorjelo je 2.935 kilometara četvornih, a to je površina jednaka onoj Šibensko-kninske županije.

Vatra odnijela površinu Zadarske županije

Ako tome dodamo i ovogodišnje brojke, vatra je odnijela površinu Zadarske županije, odnosno 3.760 kilometara četvornih.

''Do sada je 2012. godina bila najžešća koja je imala 3600 požara i negdje oko 41 tisuću hektara izgorjele površine. Međutim ova godina samo do današnjeg dana ima preko 80 tisuća opožarene površine i više do 5 tisuća požara otvorenog područja, što je nadmašilo sve rekorde za duplo. Mislim da tu još nije kraj, međutim moramo biti spremni'', rekao je Tucaković.

Na terenu je u ovoj godini bilo više od 85 tisuća vatrogasaca. Za gašenje požara koristili su više od 27 tisuća vozila. Sat vatrogasca je 100 kuna, dok vozilo na terenu, također po satu, iznosi 200 kuna.

''Svakodnevno vatrogasne snage u svim županijama interveniraju i taj broj ljudi i broj tehnike koji izlazi na intervencije je jako, jako velik. Posebno ove godine govorimo o većem broju požara i opožarenom području'', kaže Tucaković.

''Ovo je jedna od najtežih godina u zadnjem razdoblju. Teško je reći kakva će iduća godina biti, ali prema ovome morat ćemo se dobro pripremiti za iduću godinu'', kazao je Dragan Lozančić iz DUZS-a.

Opasnost prijeti i u rujnu

Čim polete, cifre lete u nebo. Sat leta košta 72 tisuće kuna. Jučer su u zraku bili rekordnih 76 sati. Računica je jednostavna, gašenje požara samo jučer bez kopnenih snaga, koštalo je 5 milijuna i 472 tisuće kuna. Od lipnja do danas imali su 2.190 sati leta, a izbačeno je oko 64.700 tona vode.

''Više resursa je korišteno. Mi ćemo vrlo vjerojatno na kraju ove protupožarne sezone morati pokrivati neke troškove koje nismo planirali. Kao što ste i sami rekli, ovo je jedna izvanredna godina'', kaže Lozančić.

A godina još uvijek nije završena. Dugoročne vremenske prognoze najavljuju i topao rujan, što je potencijalna opasnost za nove požare i nove vatrogasne intervencije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju