Pozornost javnosti izazvao je TRAD FEST, međunarodna konferencija na kojoj se promišljaju i promiču tradicionalne i konzervativne ideje o obitelji, braku, spolnom odgoju, zaštiti života od samog začeća.


Provjerili smo kakve još vrijednosti zagovaraju sudionici festivala, inače domaćini kontroverznom američkom kardinalu Raymondu Leu Burkeu, koji je u utorak navečer u Splitu predvodio svetu misu.

Vezani članci Vernesa Smolčić - 1 Konferencija o ženama koje mijenjaju znanost, ugledna znanstvenica ima savjet kako potaknuti odvažnost: "Zvuči kao klišej, ali..." KB Sveti Duh Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje

Oko kardinala Burkea, poznatog po krajnje konzervativnim stavovima građani su podijeljenog mišljenja. Dio njegovih ideja blizak je Zakladi Vigilare u kojoj, među ostalim, brane pravo na život od samog začeća i to im je ispred prava žene da sama odlučuje o rođenju djeteta. Stoga ih smeta i osuda molitvenih okupljanja ispred hrvatskih bolnica.

"Militantni sekularizam - jedan bijes prema ljudima koji javno ispovijedaju svoju vjeru", pojašnjava Luka Popov, dopredsjednik Zaklade Vigilare.

Pitanje pobačaja nije jedina tema o kojoj na Festivalu tradicije, kojeg su organizirali, žele javno govoriti. "Zastupamo pravo vjernika da javno svjedoče svoju vjeru i ako se nalaze u Saboru - u Saboru ili na ulici pa s ulice. Zalažemo se i za ustavno pravo roditelja da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece", kaže Popov.

Pridružuju im se i u Udruzi "U ime obitelji". Kažu, zagovaraju tradicionalne vrijednosti, ali i dijalog. Na kritičare se ne obaziru. "Ono što im ne ide u prilog je demokracija, tim zagovornicima, zato što misle da jednostavno mi ne bi smjeli govoriti, iznijeti teze koje su ljudske i dostojanstvene teze", kaže Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji".

Bivši savjetnik Tihomira Oreškovića, Stjepo Bartulica, danas profesor na Katoličkom sveučilištu isto tako se odazvao pozivu organizatora. "Mi smo na neki način autsajderi, ovdje se premalo čuje o tim stvarima koje mnogi žive i iz uvjerenja i to im je važno, a ne vide na političkoj sceni da se to artikulira na pravi način", rekao je Bartulica.

Sve to čuo je i aktulni potpredsjednik Vlade te je kao sudionik jedne od rasprava, u ponedjeljak iznio svoj stav o danas spornom zakonu. "Ne bih digao ruku za zakon o pobačaju. Međutim, taj zakon postoji, on je na ocjeni Ustavnog suda", poručio je Davor Ivo Stier.

Za razliku od Stiera, ali i nadbiskupa Barišića, vrh Katoličke crkve nije se sastao s kontroverznim američkim kardinalom. Pitali smo, no o onom što propovijeda, šuti i HBK.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju