Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Gdje rezati?

Istražili smo kako uštedjeti 9 milijardi: Kome Vlada može uzeti novac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezovi za bolju budućnost rekao je guverner Željko Rohatinski i predložio da se ovaj veliki proračun od 123 milijardi kuna sreže za čak 9 milijardi kuna. Mi smo napravili jednu projekciju kako doći do tih 9 milijardi kuna.

Najveća stavka u hrvatskom proračunu su mirovine. Kada bi se one linearno izrezale za 10 posto ušteda bi iznosila 4,3 milijardi kuna. No, Kukuriku koalicija je rekla da neće rezati mirovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove mjere Lalovac o 'utezima za proračun': Smanjit će se plaće direktorima agencija i javnih poduzeća Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage 'Propušta' na sve strane: Može li se i gdje uštedjeti u državnom proračunu?!

'Mirovine stečene radom uistinu se ne bi smjelo dirati. Međutim, mi znamo da u Hrvatskoj postoji veliki dio mirovina koja nisu stečena radom, povlašetene mirovine i druge. Te mirovine bi stvarno trebalo rezati', prof. dr.sc. Marijana Ivanov.

Možda najosjetljiviji dio hrvatskog proračuna su plaće javnog sektora na koje odlazi 22 milijardi kuna. Kada bi se linearno srezale za 10 posto, uštedilo bi se 2,2 milijardi kuna. No, Kukuriku koalicija je rekla da ni ovdje neće rezati. Ipak neke izjave nakon izbora daju naznake da bi nakon izbora u javnom sektoru moglo biti otkaza.

'Plaće u javnom sektoru moraju korigirati sukladno padu plaća u privatnom sektoru. Treba razmisliti da li 10 posto linearno ili 6 posto linearno, a 4 posto u najvišim razredima', rekla je prof.dr.sc. Marijana Ivanov.

Rezanjem plaća i mirovina uštedjeli smo tek 6,5 milijardi kuna. Subvencije su jedna od najvećih stavki u proračunu, najviše ide za željeznicu i poljoprivredu. Možemo reći da se tu može uštedjeti 1 milijarda kuna. Rashodi za usluge, koje iznose 5 milijardi kuna, mogu se smanjiti za 1 milijardu. Tekuće donacije se mogu također smanjiti za 1 milijardu kuna.

>> Otkrivamo poteze Vlade u prvih 100 dana!

'Mogu se smanjiti i subvencije neefikasnim poduzećima. Zatim razne naknade koje država plaća fiktivno nezaposlenim osobama i fiktivnim socijalnim slučajevima', kaže dr.sc. Marijana Ivanov.

Sa svim ovim uštedama pokušali smo doći do uštede od 9 milijardi kuna. Sada je jasno da se do ovakve uštede ne može doći bez diranja u plaće i mirovine, a a Kukuriku koalicija tvrdi da to neće dirati. Morat ćemo pričekati siječanj da vidimo službeni prijedlog proračuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene