Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Igranje nasilnih videoigrica potiče agresivnost djece, pokazalo niz istraživanja. Odlučili smo provjeriti kako naš mozak reagira kad igramo nasilnu, a kako kad igramo nenasilnu videoigru. U bolnici, spojeni na EEG, testirali smo kako se mozak ponaša u jednoj i drugoj situaciji.


Svaki dan igrajući nasilne igrice i djeca postaju agresivnija. Pretjerano igranje može uzrokovati čak i epileptični napad. 'Ukoliko se dnevno igra 45 minuta i duže', kaže Hrvoje Hećimović, iz Klinike za neurologiju KBC-a 'Sestre milosrdnice'.

Vezani članci Ilustracija U Sesvetama curice cipelarile vršnjakinju, ispred škole na Trešnjevci djeca tukla vršnjaka, sve su snimali... Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Rasist tijekom privođenja provocirao i dizao desnicu: "Ima od ranije već nekoliko prijava i osudu zbog tučnjave"

Kako ustvari reagira naš mozak odlučili smo provjeriti u bolnici Sestara milosrdnica. EEG-om smo snimali električnu aktivnost kore mozga. Pet minuta igrala sam nasilnu igru. Isto toliko nenasilnu. Jedina uputa bila je da se opustim i što manje trepćem, radi što kvalitetnije slike.

Za to vrijeme liječnici su iz druge sobe pratili svaku aktivnost mozga i nakon deset minuta dobili smo rezultate. Za razvoj mozga, za ono što više pristaje čovjeku, kao što su intelektualnije funkcije i sazrijevanje mozga, uvijek su bolje mirnije igrice.

>> Breivik igrao ratne igrice kako bi se uvježbao za napade

Naš je test pokazao da nije bilo aktivacije frontalnog i čeonog režnja, kad sam igrala agresivniju igricu, u kojoj se puca i koja je znatno napetija. Mozak je bio usporen i centri vezani uz memoriju i koncentraciju nisu bili aktivni.

Za vrijeme igranja igre sudoku mozak je imao takozvane dobre valove. 'Tu smo pokazali da sigurno postoje igre, koje koriste mozgu i njegovu sazrijevanju, naročito u mlađoj životnoj dobi puberteta, adolescencije i kasnije. Za razliku od drugih, koje mogu igrati sve generacije, ali mozak ih potiskuje i ne odgovara', kazao je doktor Hećimović.

Stručnjaci stoga apeliraju na roditelje da pretjerano igranje nasilnih igrica doista ima štetne posljedice. Dijete može pomiješati stvarni i vrtualni život. Tamo su likovi iz mašte. Sve je dopušteno. Svatko ima po tri i više života. U stvarnosti ničega toga nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju