Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnici bi trebali dobro razmisliti hoće li ići u tužbe jer bi parnice mogle trajati i do četiri godine, a troškovi odvjetnika i suđenja iznositi i do 15 tisuća kuna.


Kako Dnevnik NOVE TV doznaje, sljedeći tjedan trebali bi se sastati čelnici banaka i pripremiti prvi prijedlog za trajno rješavanje problema dužnika s kreditima u švicarskim francima.

Dotad brojni se dužnici spremaju u pojedinačne tužbe radi povrata preplaćenih kamata. Isplati li si se ići u tužbe te kakve zamke čekaju dužnike, istražio je Dnevnik Nove TV.

Glavni problem dužnika Žarka Mamule je što kredit u švicarskim francima otplaćuje već sedam godina, a i dalje mora vratiti i više nego što je posudio pa mu povrat preplaćenih kamata ne znači puno.

'Niste se nigdje makli, a i dalje ste banci dužni čitav kredit u tome i je tragedija tog kredita i tu se naravno trebaju napraviti neki pomaci. Vrijeme je novac, a vrijeme očito radi za banke. To nije rješenje ovog problema. Rješenje će morati naći na drugačiji način', kaže Žarko.

Na kreditu od 100 tisuća franaka, izračunala je udruga Franak, iznos preplaćenih kamata bi se kretao od najmanje 3500 fanaka kod kredita na deset godina pa do 11 tisuća franaka kod kredita na 25 ili više godina.

Vezani članci Ilustracija Zadnja prilika prije šoka? Veliki broj građana odlazi u banke i traži kredite Novčanice švicarskog franka Sud Europske unije donio presudu o kreditima u švicarcima: Neće se svidjeti korisnicima

Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda?

No presuda Vrhovnog suda ne znači i da će dužnici sigurno pobijediti u pojedinačnim tužbama i dobiti preplaćene kamate.

'Ona stvara temelj za te pojedinačne postupke. Oni će u tim postupcima s vrlo visokom izvjesnošću uspjeti, ali ne postoji garancija da će uspjeti', kaže Vlaho Hrdalo, odvjetnik dužnika u švicarskim francima.

Dužnici bi trebali dobro razmisliti hoće li ići u tužbe jer bi parnice mogle trajati i do četiri godine, a troškovi odvjetnika i suđenja iznositi i do 15 tisuća kuna.

Kod starijih kredita moglo bi doći i do zastare koja je, ovisno o tumačenju, od 3 do 5 godina.
Moguće je da oni koji su uzeli kredit prije 6 ili 7 godina da im je dio preplaćenih kamata već u zastari?

'Točno da im je dio u zastari, dakle ne čitav iznos', tvrdi odvjetnik Hrdalo.

Kako doznajemo sljedeći tjedan trebali bi se sastati čelnici banaka i sastaviti prijedlog za pomoć dužnicima. Prvi bi na redu trebali biti socijalni slučajevi. Za to vrijeme pravnici banaka rade pravne i ekonomske analize presude vrhovnog suda.

Odvjetnici ističu kako bi dogovor s bankama bio najbolji ishod, a Žarko ističe kako trebaju zajedno sjesti banke, vlada, HNB i dužnici i pronaći rješenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju