Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražitelji USKOK-a zatražili su od Uprave Ine da im dostavi podatke o plaćanju nafte u razdoblju od 2009. do 2013. godine zbog sumnje u cijenu višu od tržišne.


Najveća naftna kompanija INA ponovno je pod istragom. Istražitelje USKOK-a zanima kako se i po kojoj cijeni kupovala nafta i to u razdoblju otkad je mađarski MOL preuzeo INU. Sumnja se da se nafta u tom razdoblju plaćala skuplje od tržišne cijene.

Vezani članci Tamara Puač Gradsko vijeće Požege povuklo odluku o naknadi za gradonačelnika. Vijećnica Puač: ''Njegov zahtjev je sramotan i bahat'' Dinko Puljašić i Mario Pilon USKOK potvrdio: Provodimo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

A što kažu u Ini? Tvrde kako istražitelji još nisu fizički ušli u zgradu već da su im poslali pismeni upit kojim zahtijevaju da im dostave podatke oko nabave nafte i to u razdoblju od 2009.-2013. godine

Inače, Državni ured za reviziju nije kontrolirao Inu cijelo ovo vrijeme jer su oni zaduženi samo za trgovačka društva koja su u većinskom vlasništvu Hrvatske, a s obzirom da INA to nije oni imaju interne kontrole, ali i više međunarodnih revizorskih kontrola koje su, kako kažu u INI, svaki put do sad utvrdile kako nije bilo nikakvih nezakonitosti.

USKOK istražuje poslovanje Ine

Zanimljivo, sve ovo se događa u trenutku kada se čeka pravomoćna presuda za slučaj INA-MOL, ali i kada Mađari pregovaraju s Hrvatima o prepuštanju dionica Ine.

Cijelo ovo sporno razdoblje od 2009.-2013. godine, razdbolje je u kojemu su se izmijenile dvije vlade, nekoliko uprava, ali i nadzornih odbora Ine.

Ovo su očito tek predistražne radnje ili izvidi, jer, po izmjenama Zakona o kaznenom postupku, svaku osobu pod istragom USKOK mora službeno obavijestiti i ta osoba ima pravo žalbe na isto to rješenje o istrazi.

INA za sad nije dobila nikakvu obavijest niti je USKOK još išta objavio na svojim stranicama u vezi istrage, ali činjenica jest da su oni doista zatražili podatke o Ini, no u samoj Upravi to ne smatraju nikakvim problemom. Kažu, svakog mjeseca od raznih instituticija dobivaju upite s dostavom raznih podataka.

Ovdje poručuju da su sve radili po Zakonu što su, kako tvrde, potkrijepile i međunarodne revizorske kuće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook