Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema mišljenju turista

Istra je ronilačka 'Meka' cijele Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve traženija turistička usluga je ronilački turizam. U Hrvatskoj se svake godine izda više od 40 tisuća ronilačkih iskaznica.

A zbog plićeg mora i bujne vegetacije najposjećeniji je sjeverni Jadran, pogotovo istarska obala gdje se mogu razgledati i stare olupine.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Bespravna gradnja; ilustracija - 2 Državni inspektorat u akciji Unatoč rušenjima, kaznama i prijavama, bahatost ilegalnih graditelja ne jenjava, ali: "Sve pomalo dolazi na red"

Mnogi ljudi stižu iz raznih dijelova Europe, svi željni istražiti istarsko podmorje. 'Bila sam toliko emotivna pri prvom zaronu pa s nestrpljenjem očekujem ponovni odlazak kako bih vidjela sve što nisam stigla', rekla nam je jedna turistica.

Istarski ronilački centri dupkom su puni. Od '95. ovo je najveći porast zanimanja turista za ronilački turizam. 'Sada se to ponovo počinje dizati, kreće uzlaznom putanjom, a prema svim najavama, trebala bi biti dobra sezona', ističe Željko Kamerla, vlasnik ronilačkog kluba 2630. Svatko tko je fizički zdrav, ima završen tečaj i kvalifikaciju može u more. 'Ovisno o kvalifikaciji se određuje vrsta ronjenja, dubina', pojasnio je Kamerla.

Najveći interes pokazuju Talijani, Austrijanci i Nijemci koji Istru nazivaju ronilačkom Mekom cijele Europe. 'Ovdje smo došli kako bismo vidjeli olupine starih brodova. Znamo da je ovo područje po tome poznato', rekao je jedan talijanski turist. Samo na zapadnoj obali Istre, njih je dvadesetak, a taj je prizor, kažu ronioci, neopisiv.

'Tu ima svega, i adrenalina i straha i novoga što bismo željeli vidjeti pa kad sve to spojite, to je jedno strašno novo iskustvo', ushićeno je objasnila jedna turistica. Prema riječima instruktora ronjenja, sve je potpuno sigurno. Čak i za one poput Damiana, momka u kolicima. 'Sretan sam što mogu roniti. Nedostaje jedino rampa za ulazak u more, ali nema veze, ovdje mi pomažu brojni prijatelji', kaže Damian.

Straha nema. Oprema je moderna, tečajevi kvalitetni, a uroni pod stručnim vodstvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene