Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon priloga u Provjerenom

Stanovnici sjeverozapadne Istre konačno mogu odahnuti: Postignut dogovor oko zbrinjavanja pacijenata u slovenskoj bolnici

Hitna pomoć - 2
Hitna pomoć - 2 Foto: Provjereno
Do konačnog rješenja problema zdravstvene zaštite životno ugroženih pacijenata s područja sjeverozapadnog dijela Istre, Istarska županija preuzet će trošak plaćanja za te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici u Izoli, dogovoreno je na današnjem sastanku u Izoli.

Istodobno će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojemu svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Naime, kako se navodi u priopćenju za javnost iz ureda istarskog župana, problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre organiziranjem mreže prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom u Izoli, što je uobičajena praksa u ostatku Europe, još nisu riješili Vlada i mjerodavno Ministarstvo zdravstva unatoč mnogim obećanjima premijera, ministra zdravstva i ravnatelja HZZO-a.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 4 PROVJERENO ISTRAŽUJE Po život opasan apsurd s hitnom pomoći na sjeverozapadu Istre: "Sigurno je da će bar jedna ili dvije osobe samo ove godine završiti smrtno"

Budući da se radi o pitanju o kojem ovise ljudski životi, Istarska županija je krenula rješavati problem samostalno pa je tako u srijedu održan sastanak u Općoj bolnici u Izoli.

"Na sastanku je dogovoreno da će, do konačnog rješenja problema zbrinjavanja životno ugroženih pacijenta s ovog područja, Istarska županija preuzeti trošak plaćanja liječenja te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici Izola kako bi se osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita na ovom dijelu Istre", izvijestili su iz Istarske županije. Istaknuli su da će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojemu svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu.

O apsurdnom problemu stanovnika Istre čiji život ovisi o hitnoj pomoći izvještavala je nedavno i emisija Provjereno. "Prva bolnica, pulska, od Umaga je udaljena 90 kilometara, a do riječke bolnice je 120 kilometara, i to vrlo ružne ceste", kazala je reporterki Emi Branici Jovanka Popović Glavičić, voditeljica ispostave Umag i zamjenica ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

A stanovnici sjeverozapadne Istre doslovce gledaju u bolnicu udaljenu 26 kilometara, točnije 16 minuta brze vožnje vozilom hitne pomoći.

Na sastanku je još jedanput istaknuta opravdanost i isplativost brige o pacijentima kojima vrijeme život znači i njihovu prijevozu u najbližu bolnicu, onu u Izoli, što je nedvojbeno potvrdila i dvogodišnja provedba europskog projekta Emergency EuroRegion.

U skladu s protokolima, uspostavljenim spomenutim projektom prekogranične suradnje, od 1. studenoga 2021. o životno ugroženim pacijentima pobrinut će se u Izoli.

Na sastanku u Izoli bili su predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i županijska pomoćnica pročelnice za zdravstvo Davorka Maras-Tkačuk. U ime bolnice u Izoli na sastanku bili njezin ravnatelj Radivoj Nardin, voditeljica projekta Europske unije Emergency EuroRegion Katja Štrancar Fatur i voditelj Centra za hitnu medicinu pri Općoj bolnici u Izoli Peter Golob.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene