Dinko Cvitan broji posljednje dane mandata kao glavni državni odvjetnik. Saborska rasprava o njegovim izvješćima čeka se već tri godine.

Galerija


Vlada je postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika mogla pokrenuti još u siječnju, no čini se ne žuri im se i čekaju zadnji trenutak. Neizvjesno je hoće li vladajući podržati Dinka Cvitana.

Vezani članci Zdravko Mamić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) USKOK pokreće istragu protiv muškarca koji je Mamiću dostavio lažne SMS-ove Dinka Cvitana Slika nije dostupna Hodžić očitao bukvicu zastupnicima u Saboru!

Saborska rasprava o njegovim izvješćima čeka se već tri godine, dok oporba poziva.

"Ako to nešto govori, govori u svakom slučaju o tome da parlamentarna većina u ovom trenutku ne želi da raspravljamo o državnom odvjetništvu", govori Robert Podolnjak.

Iz HDZ-a uvjeravaju da nema nikakvog namjernog odugovlačenja te da bi izvješće trebalo biti na redu idući mjesec. Tada i Dinku Cvitanu istječe mandat nakon 4 godine.

Još nedovršenih slučajeva

Svi predmeti protiv Ive Sanadera i dalje su bez pravomoćne presude.

Bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel ni nakon četiri godine od uhićenja suđenje nije počelo.

Istraga protiv Tomislava Sauche dovela je i do uključivanja premijera.

Bivši kolege od kojih su se neki spominjali kao kandidati za glavnog državnog odvjetnika, Cvitana hvale, ali spominju i nedostatke.

Istječe mandat Dinku Cvitanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Istječe mandat Dinku Cvitanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Njegov rad i mandat bio je opterećen lošim državno odvjetničkim odlukama bivšeg glavnog odvjetnika Mladena Bajića i njegovom lošom kadrovskom politikom pa u toj konstelaciji snaga i situaciji kadrovskoj on nije mogao učiniti više od onog što je učinio", govori bivši državni odvjetnik, Vladimir Terešak.

"Ja samo vjerujem da je Dinko Cvitan uspio unijeti mir u rad državnog odvjetništva", govori bivši ravnatelj Uskoka, Željko Žganjer.

Hoće li ponovno predlagati Cvitana ili nekog drugog, odlučivat će Vlada.

"Vrlo je jasno da će HDZ i u ovom slučaju na to čelo sigurno pokušati dovući nekoga za koga neće biti glavna karakteristika stručnost i sposobnost nego isključivo i jedino lojalnost", smatra Peđa Grbin.

"Koga god oni izaberu taj će nastaviti kontinuitet Bajića i Cvitana, odnosno najkrupniji slučajevi kriminala neće se procesuirati, odnosno, neće se procesuirati na vrijeme", govori Ivan Vilibor Sinčić.

Potez politike čeka i glavni državni odvjetnik. Iz DORH-a tek poručuju da su izvješća predali u zakonskom roku, a sve ostalo je sad na Vladi i Saboru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr