Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarski proizvođači Terana okupili su se danas u Poreču. Na tehničkom su sastanku jednoglasno dogovorili, Teran ostaje Teran. Promjenu imena ne žele. Što će sa zalihama, u podrumima i na policama trgovina još ne znaju. Trenutačno, očekuju očitovanje Europske komisije.


Istarski vinari čvrsto brane ime Terana. Vjeruju da se greška koja je učinjena može ispraviti. Puna četiri vagona Terana vinara Franca Armana su na čekanju. Još uvijek ne zna što će sa zalihama, no nada se rješavanju situacije.

Vezani članci Vino Dobra vijest za hrvatske vinare – mogu koristiti naziv "teran" na svojim bocama Slika nije dostupna Vinari u nevjerici zbog zabrane terana: Ovo je kafkijanska situacija!

Istina oko koje se puna dva mjeseca spore slovenski i hrvatski vinari. Čiji je Teran? Hoćemo li morati mijenjati ime sorte? 'Teran je naziv koji na ovim teritorijima postoji 650 godina i sigurno mi nismo ti koji će se danas odricati tog imena', kaže predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević.

>> Vinari u nevjerici zbog zabrane terana: Ovo je kafkijanska situacija!

Tako su jednoglasno odlučili istarski vinari. Teran mora ostati Teran. 'Teran je dio naše prirode, našeg identiteta. Ja vjerujem da je do greške koje je došlo pogreškom ljudi u Komisiji i mi čekamo da se ta greška ispravi', drži Matošević.

Trenutačno očekuju očitovanje europske komisije, a podaci koji bi im trebali pomoći u obrani domaće autohtone sorte poslane su u Bruxelles.

S prvim srpnjem čeka ih i novi sustav označavanja. Pitanje je što će biti sa zalihama u podrumima, vinima koji su na policama. Učiniti će, kažu, sve da vinski obraz ostane sačuvan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook