Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sezonski radnici o svojim iskustvima s poslova diljem obale pišu i na forumima.


Splićanin (35) s novinarima Slobodne Dalmacije podijelio je iskustva prikupljena na raznim sezonskim poslovima,

Vezani članci Slika nije dostupna Potraga za radnom snagom u turizmu: "Tražimo baš sve'' Novosti za nezaposlene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada ima novi plan za nezaposlene: Od poziva na sezonski rad do 145 milijuna kuna za prekvalifikacije

Kao najcrnju točku izdvojio je prekovremeni rad. Iako se dogovori točno radno vrijeme, od radnika se sve češće počne tražiti da ostanu još malo.

' I ti ostaneš, šta ćeš, treba ti posao. Skupi se tako po 20-30 sati mjesečno koji ostanu u zraku, neplaćeni, naravno', ispričao je i dodao da je i slobodne dane teško dobiti.

'Raditi kao sezonac znači biti u poziciji da te se izrabljuje', rekao je 35-godišnjak.

Sve je jasno - trebamo više sezonaca

Sezonski radnici svoja iskustva dijele i na forumima. Za jednog poslodavca navedeno je da svake godine traži fakultetski obrazovanu osobu za obavljanje uredskih poslova.

'Ispadne da 'uredski posao' oduzme možda pet posto radnog vremena, ostatak dana čistiš, čistiš i unedogled čistiš, on ide za tobom, govori kako presporo čistiš, diktira ti što još moraš očistiti (između ostalog, i pranje njegovih gaća je uključeno), diktira ti svakakve zadatke, što god mu padne na pamet', piše o spornom poslodavcu. 

Više o iskustvima sezonaca pročitajte OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook