Priča kakve smo inače navikli gledati samo na filmovima jučer se odigrala u Zagrebu. Vozač skupocjenog automobila nije niti sanjao što je je uzrok neobičnog lupanja u stražnjem djelu njegova automobila.

Galerija


Neobično lupanje u stražnjem dijelu vozila zbunilo je hrvatskog vozača skupocjenog vozila njemačkih pločica, pa je odlučio otići provjeriti što se s vozilom događa u ovlaštenom servisu.

Vezani članci Joško Klisović Klisović u Zagrebu najavio gradnju nove bolnice, hospicija i nekoliko domova zdravlja Kokain, ilustracija - 3 Znate li koliko se droge dnevno potroši u Zagrebu? Dr. Sakoman: "Kokain je bio gotovo sastavnica dobrog noćnog provoda"

Nekoliko minuta prije podneva mehaničar počinje s pregledom vozila. Ubrzo primjećuje dvije sumnjive naprave koje nisu sastavni dio opreme vozila. Počinje evakuacija, a na teren dolazi policija. ''Policijski službenici došli su na mjesto događaja i pregledali, vidjeli da se radi o eksplozivnim napravama, deaktivirali ih i osigurali mjesto događaja'', rekla je Marija Goati iz Policijske uprave zagrebačke.

Bomba koja se aktivira pozivom

Atentator je pod vozilo stavio gotovo pola kilograma eksploziva koji je trebao biti aktiviran telefonskim pozivom. Na terenu je bila i ekipa protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije. Voditelj Marijan Nikolaus kaže da su upravo ovakve improvizirane naprave najopasnije.

''Dok se prilazi toj napravi postoji mogućnost da osoba promatra ili da u bilo kojem trenutku izvrši poziv i na taj način aktivira napravu'', objašnjava Nikolaus. Zato njegova ekipa nikamo na intervenciju ne kreće bez robota.

''Robot je od neprocjenjive pomoći u situacijama kada ne znamo o kakvoj eksplozivnoj napravi je riječ. Može snimiti pomoću rendgena, vidjeti o kakvoj se napravi radi, a nakon toga se donosi odluka o načinu daljnjeg postupanja i je li potrebno razbijati vodenim razbijačem ili na neki drugi način'', kaže voditelj ekipe protueksplozijske zaštite.

''Žrtva će surađivati, ali...''

No, kriminalistima će u rasvjetljavanju ovog slučaja, uz tragove koji su pronađeni, biti potrebna i suradnja žrtve, a tu bi možda moglo doći do problema u istrazi.

''Žrtva će surađivati, ali do one razine u kriminalističkim istraživanjem u kojoj neće ugroziti svoje možebitno kriminalno djelovanje jer nekad obračuni kada se događaju rezultiraju novim obračunima'', objašnjava kriminalist Dubravko Klarić.

Kako bi policija upravo to spriječila, istražitelji će morati dobro zasukati rukave i otkriti kome je žrtva stala na žulj, ali i je li ovdje bilo riječi samo o poruci ili je pak vozač pukom srećom izbjegao sigurnu smrt.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr