Već je poznato koliko imamo sadnica ruža, odnosno da ih nemamo. Uzgoj ruža se, kažu, u Hrvatskoj ne isplati. Više se isplati uvesti ružu iz Ekvadora, platiti ružu, prijevoz, hladnjače.

Galerija


Ruža, ili na latinskom rosa, u prijevodu znači nježan i često je nazivaju kraljicom cvijeća.

Vezani članci Cvjetni pisoari Kič ili umjetnost? Neki se klone njegovih pisoara dok bi se drugi najradije zdušno olakšali po njima Zorica Brunclik - 7 Uvijek je bila posebna: Pjevačica narodne glazbe oduševila fanove posebnom maskom protiv koronavirusa

Kraljica cvijeća ovih je dana vrlo tražena. U prilog tomu svjedoče i podaci da će Kolumbija uoči Valentinova u Ameriku poslati više od 30 tisuća tona ruža.

Obitelj Valenta generacijama se već bavi proizvodnjom ruža. ''Ruže zahtijevaju dosta njege. Ruže su dosta osvjetljive. Zaštita ruža je problem. Ruže se prskaju 10 do 12 puta godišnje'', objašnjava proizvođač ruža Zdenko Valenta.

S agronomskog fakulteta u Zagrebu upozoravaju da je najveći rizik zimi smrzavanje biljke. Proizvođači se, kažu, bore i s cijenama.

''Tržište očekuje ružu tijekom cijele godine u cvjećarnicama, što je apsolutno moguće postići. Naravno, u našim uvjetima je to malo skuplja priča'', ističe Vesna Židovec s Agronomskom fakulteta u Zagrebu.

U našim cvjećarnicama i dalje je svjetsko cvijeće. I to po cijeni od 10 do 20 kuna po komadu.

''Ruže su, znači, ekvadorske iz uvoza. Imamo nešto i naših ruža, ali ona je slabija kvaliteta'', kazao je cvjećar Jurica Samardžić.

Cvjećarica Mirjana Herega objašnjava kako bi za uzgoj ruža u zimskim mjesecima u Hrvatskoj trebalo stvoriti uvjete, primjerice umjetno sunce. Stoga se ruže uvoze iz Ekvadora, Kolumbija ili Kenije jer te zemlje imaju povoljne klimatske uvjete zbog čega mogu ruže proizvoditi tijekom cijele godine.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prošle smo godine uvezli 725 tona ruža u vrijednosti većoj od 4 milijuna eura. S druge strane, izvezli smo svega 31 tonu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr