Državna revizija je otkrila da hrvatska diplomacija kojoj porezni obveznici šalju novac, kao majka sinu za školovanje, taj novac baš i nije trošila s pažnjom dobrog gospodara.

Galerija Državna revizija utvrdila nepravilnosti (Foto: Dnevnik.hr) Državna revizija utvrdila nepravilnosti (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova (Foto: Dnevnik.hr) +0 Državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr)

Izvješće otkriva da je gospodarski savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, angažiran 2013., mimo propisa. U Državnoj reviziji pojašnjavaju i zašto.

Vezani članci Saif Alketbi, Fortenova Državni tajnik Matušić potvrdio Dnevniku Nove TV: Nizozemci nisu dali odobrenje za prodaju udjela Fortenove Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 5 Bilježimo rekordnu potrošnju, porezni inspektori naplatili 2 milijuna kuna kazni: "Praksa pokazuje..."

"Poslove gospodarskog savjetnika obavljala je lokalno angažirana osoba, a te poslove može obavljati, prema unutarnjem aktu Ministarstva, samo djelatnik Ministasrtva zbog pristupa klasificiranim podacima", kaže Biserka Čoh Mikulec pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću.

Isplaćena mu je i naknada od 1,32 milijuna kuna plus zdravstveno osiguranje za cijelu obitelj, troškovi privremenog smještaja, prijevoza, reprezentacije.

Zašto je glavno tajništvo Ministarstva dalo suglasnost na ugovore, sa Zrinjevca odgovora nema.

"Želimo vas izvijestiti kako su Ugovori istekli u prvoj polovici 2016. godine, te više nisu produljivani. Što se tiče nalaza državne revizije za 2016. godinu Ministarstvo je isto prihvatilo, te je postupanje po njemu u tijeku", poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pred kamere nije htjela bivša ministrica Vesna Pusić. Poručila je da se obratimo tadašnjoj glavnoj tajnici, sada veleposlanici u Austriji. 

A sporan je i angažman tajnice, bez ugovora. Nakon kolovoza prošle godine ugovor nije sklopljen. Ali su isplate išle dalje i to 200 tisuća kuna. Odobravao ih je tadašnji veleposlanik Joško Paro, koji je bez komentara.

A bivši ministar Miro Kovač, kojeg su ugovori dočekali tvrdi da nalaz utvrđuje da je u njegovom mandatu prekinuto bezakonje. Odbio je, kaže, produljiti sporne ugovore.

"Zašto je nakon toga se nastavilo s isplatom iznosa trebaju utvrditi nadležna tijela i utvrditi odgovornost za protupravno korištenje novca poreznih obveznika", kaže Kovač.

U ambasadi u Washingtonu skandala godinama ne manjka. Bivši zaposlenik špijunirao je obitelj tadašnje veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović. Ona je, pak, službeni automobil koristila u privatne svrhe. A na godinu i pol zatvora osuđen je bivši ambasador Neven Jurica jer je na sebe potrošio 120 tisuća dolara našeg novca.

Najnovije nepravilnosti, koje je pronašla Državna revizija, češljat će i istražitelji DORH-a.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju