Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cjepivo je skupo

Pogađa i bebe i odrasle, a borba s njim traje danima: ''Temperatura im je išla do 39 stupnjeva''

U Hrvatskoj je sve više slučajeva zaraze rotavirusom. Bolest pogađa i djecu i odrasle, a najmlađi se mogu zaštititi cjepivom koje nije na listi obveznih i besplatnih.

Mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev i povišena tjelesna temperatura najčešći su simptomi rotavirusa, koji mjesecima hara Hrvatskom. Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović ističe da je u tijeku "najveća epidemija u njegove 32 godine rada". Rotavirus pogađa sve uzraste, od dojenčadi do odraslih osoba.

Otac je zajedno sa svoje dvoje djece i suprugom nedavno imao rotavirus. Sedmogodišnje dijete se zarazilo u vrtiću, a 11-godišnje u školi. "Imali su konstantan proljev dva-tri dana, mučninu i povraćanje, temperatura im je išla do 39 stupnjeva i imali su dehidraciju", rekao je otac za DNEVNIK.hr.

Njegovi nećaci su također imali rotavirus. "Velik je porast, stvarno puno ljudi ga ima", ističe.

Cjepivo protiv rotavirusa

Postoji cjepivo protiv rotavirusa. Jedna doza iznosi oko 450 kuna, a potrebne su dvije da bi bilo učinkovito.

Liječnica iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zrinjka Mišak rekla je za DNEVNIK.hr da su iz Klaićeve bolnice više puta urgirali da se cjepivo za rotavirus stavi na listu obveznih i besplatnih cjepiva. Uvjerena je da je cijena cjepiva jedan od razloga slabe procijepljenosti. Iako je velik broj djece koja dođu u dnevnu bolnicu, Tešović kaže da nije zabilježen porast hospitalizacija u Hrvatskoj. "Eventualno se vrate drugi dan po još infuzije", rekao je Tešović za DNEVNIK.hr. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozitivni na česti patogen Otkriven mogući uzrok tajanstvenih slučajeva dječjeg hepatitisa koji su zabrinuli stručnjake: Zaraženo 170 djece u 11 zemalja

Brojke američkog centra

Borba s rotavirusom traje otprilike tjedan dana. "Svake godine rotavirus uzrokuje približno 111 milijuna gastroenteritisa koji zahtijevaju samo kućnu njegu, 25 milijuna posjeta bolnici, 2 milijuna hospitalizacija i 352.000 - 592.000 smrtnih slučajeva kod djece mlađe od pet godina", podaci su američkog Nacionalnog biotehnološkog centra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Voda je ispravna'' Novi problemi na pomolu? U Infektivnoj klinici hospitalizirano više zaraženih hepatitisom, čak 11 slučajeva zaraze u Samoboru

Do pete godine gotovo svako dijete imat će rotavirusni gastroenteritis, 1 od 5 će ići u bolnicu, 1 od 60 će biti hospitaliziran, a otprilike 1 od 293 će umrijeti.

Više o ovoj bolesti pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene