Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravila su među dokumentima koje je u svibnju zaplijenila američka vojska.


Dokumenti Islamske države koje su zaplijenile američke specijalne snage razgolitili su brutalnu stvarnost tretmana kakav pripadnici militantne organizacije imaju prema zatvorenicama. Ističu se pravila o silovanju i porobljavanju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv 65-godišnjaka zbog silovanja zaposlenice (19) Borci ISIL-a - 2 ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor

Dokumenti koje je na uvid dobio Reuters zaplijenjeni su u akciji u Siriji u svibnju ove godine, a radi se o akciji za vrijeme koje je ubijen jedan od glavnih dužnosnika ISIS-a Abu Sayyaf.

Podaci do kojih se došlo pomogli su američkim vlastima da shvate kako je ISIS organiziran, od upravljanja prihodima, preko rukovođenja ukradenim naftom i antikvitetima do pravila o silovanju zatvorenica.

Jedna od knjižica postavlja jasna pravila o tome 'kako porobiti žene koje su zatvorene nakon što su njihovi nevjernici poraženi'. Knjižica pravila za porobljavanje pokušava bazirati na islamskom zakonu i koristi citate proroka Muhameda kako bi objasnila da borci ISIS-a prema zarobljenicama trebaju pokazati ljubaznost, ali i okrutnost.

Navodi se da zarobljene žene ne bi trebale biti razdvojene od svoje djece, ali se opravdava silovanje ropkinja.

Reuters nije mogao potvrditi autentičnost dokumenata.

Ranije su objavljene informacije, također otkrivene u dokumentima, kako u ISIS-u imaju ministarstva za ratni plijen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook