Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regija koja nestaje

Učenički dom u koji je uloženo 10 milijuna kuna, a učenika - nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije pet godina u vukovarskom prigradskom naselju Borovo, otvoren je obnovljeni Učenički dom. Radove i moderne sobe, država je platila gotovo 10 milijuna kuna. Međutim, broj korisnika od tada se drastično smanjio. U samo godinu dana Vukovarsko-srijemska županija ostala je bez 1.211 đaka.

Svakog dana topli obroci knjižnica s lektirom i beletristikom, moderna teretana. Vukovarski učenički dom ima sve osim - učenika. 'Bilo nas je nekad oko 90 učenika, a sad nas je 30', kaže korisnik doma Darko Ježik.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

U obnovu doma uloženo je 10 milijuna kuna. Sobe se prostiru na tri etaže, svaka etaža ima svoju kuhinju i dnevni boravak. U sobama novi namještaj, svaki đak ima svoj ormar, stol, stolicu i krevet, a svaka soba ima i kupaonicu.

S uspjesima koje niže - ponos je grada, pa iako može primiti 120 učenika, broj je pao na četvrtinu. Razlog - iseljavanje. 'Petero je otišlo sad, kako roditelji dobiju posao u Njemačkoj tako se oni jednostavno pakiraju. Iz Iloka je više od 20 ljudi otišlo u Njemačku', kaže ravnatelj doma Želimir Hincak.

U samo godinu dana u vukovarsko-srijemskim školama broj đaka pao je za 435 u srednjim, i čak 776 u osnovnim školama.

'Prije dvije godine smo imali više od 400 učenika u našoj školi, danas ih je 370. Svake godine otprilike tridesetak učenika je manje kod nas u školi', kaže ravnatelj ekonomske škole Ivan Szabo.

Učenički dom u Vukovaru u prazne će sobe pozvati studente. Pomogle bi, kažu, i subvencije poput onih za prijevoz, jer je 630 kuna mnogim roditeljima postalo previše.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene