Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Iran platio Hrvatskoj milijune za pomoć BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je ratne 1994. i 1995. godine Hrvatskoj platio iznos koji znatno premašuje 50 milijuna dolara kako bi Zagreb tadašnjoj vladi Bosne i Hercegovine isporučio oružje i streljivo nužno za obranu Bihaća, izjavio je bivši bosanskohercegovački diplomat Ivica Mišić.

U razgovoru kojeg su objavile banjalučke 'Nezavisne novine' Mišić je izjavio kako je osobno svjedočio razgovorima koji su o tome vođeni između tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića, bivšeg šefa hrvatske diplomacije Mate Granića i iranskog dužnosnika Ali Akbara Velayatija.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

'Na tom sastanku je dogovoreno da Hrvatska isporuči oružje, streljivo i ostalu pomoć Bihaću a da će sve platiti Iran', izjavio je Mišić pojašnjavajući kako se o ovome razgovaralo u jesen 1994. u New Yorku kada je Silajdžić svugdje tražio pomoć ne bi li se spriječio pad opkoljenog Bihaća.

'Radi se o velikom iznosu koji je obuhvatio i neke ranije isporuke', dodao je bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima.

Mišić nije precizirao o kolikom je točno iznosu bilo riječi no
odgovarajući na pitanje kazao je kako je to bilo 'puno više' od 46 milijuna dolara kako se nagađa.

'Velayati je upitao Granića koliko je novaca potrebno. Bio sam
šokiran brojom koju je naveo Granić, a Velayati je samo kazao: Pošaljite oružje Bosancima, sutra ćete dobiti ček', kazao je Mišić.

Mate Granić je potvrdio kako je suradnja BiH, Hrvatske i Irana postojala no opovrgnuo je kako je osobno bio na sastanku u kojemu govori Mišić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene