Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Interpol je listu s imenima 173 militanata Islamske države za koje vjeruje da bi mogli izvesti bombaške napade u Europi u znak odmazde za gubitak teritorija i poraze u Siriji i Iraku proslijedio europskim obavještajnim agencijama.


Lista potencijalnih bombaša samoubojica Islamske države koji bi mogli krenuti u osvetnički pohod po Europi sastavljena je na osnovu informacija koje su američki obavještajci prikupili na teritoriju IS-a u Iraku i Siriji, objavio je Guardian koji je imao uvid u Interpolovu listu.

Nema dokaza da je za sada ijedna osoba koja se nalazi na tom popisu ušla u Europu, međutim, Interpol od europskih obavještajnih izvora želi prikupiti što više informacija o njima, odnosno identificirati one koji su možda rođeni u Europi ili su u njoj živjeli.

U dokumentu Interpola osim imena osumnjičenih nalaze se i njihove fotografije, ali i datumi kada su regrutirani od strane Islamske države, mogućih adresa stanovanja pa i džamije u koje su dolazili. Sve te podatke američki obavještajci prikupili su kroz materijale koji su pronađeni na skrivenim mjestima na područjima koja su oslobođena od IS-a te iz "pouzdanih izvora", piše Guardian.
 

Vezani članci Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Kaos na Šri Lanki: Vlasti za napade optužuju grupicu radikala, ali i priznaju golemi propust - sve su znali tjednima Ilustracija (Foto: AFP) Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi"