Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispraznili račune

Internet prevaranti me miruju: Građane zovu zbog kupovina, uplata, kriptovaluta... policija poziva na oprez

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Brodsko-posavska i vukovarsko-srijemska policija upozorile su građane zbog računalne prijevare.

PU brodsko-posavska upozorila je na potencijalne prijevare preko interneta nakon što su u utorak zaprimili dvije nove prijave građana. 

Jedan od oštećenih, 49-godišnjak, 12. ožujka primio je telefonski poziv od nepoznate osobe koja mu je rekla da se bavi ulaganjem u kriptovalute te da mu trebaju isplatiti oko 7000 eura koje je zaradio njegov maloljetni sin. 

Zatražili su njegove bankovne podatke, on im ih je ustupio i nakon toga je primijetio da su mu s računa skinuli nekoliko stotina eura. 

Pročitajte i ovo Radovi na pruzi Nakon dva desetljeća Zagreb objavio da počinje s projektom vrijednim 25 milijuna eura: "Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad"

Drugu prijavu policiji je poslao 31-godišnjak koji je 29. ožujka preko interneta oglasio da prodaje perilicu posuđa, nakon čega mu se javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju. 

Nakon toga nepoznata osoba uputila je oštećenog da uđe na poveznicu koju mu je poslao i registrira se radi uplate novčanog iznosa. Shvatio je da je prevaren kada mu je s računa skinut iznos od nekoliko tisuća eura. 

Policijski službenici pokrenuli su kriminalističko istraživanje kako bi pronašli počinitelja kaznenog djela računalne prijevare. 

Prevara i u Vinkovcima

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je o slučaju koji se dogodio krajem ožujka, a u kojem je 20-godišnjak pristao na ponudu za kredit koju je dobio od nepoznatog počinitelja putem poruka na mobilnim aplikacijama za razmjenu poruka.

Oštećenik je u nekoliko navrata uplatio više tisuća eura za obradu kredita, ovjeravanje potvrda kredita, garanciju protiv pranja novca i slično.

Nakon toga osoba mu se prestala javljati, a novac nije dobio te je shvatio da je prevaren.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene