Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci protiv izglasavanja

Intelektualci složni: Sporazum je za RH skandalozan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Markovu trgu cijeli dan trajala je burna rasprava o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom. Ovo je pomalo čudna situacija, u kojoj je Hrvatska najprije tražila da strani stručnjaci odlučuju o sporu sa susjedima, a sada je upravo u Hrvatskoj snažan otpor tome.

Hrvatska ulazak u EU ne bi smjela plaćati teritorijem, složna je hrvatska intelektualna elita. 'Mi ovdje ulazimo u nešto što je totalno improvizirano i što je jedan kompromis od početka krivi. To ova gospoda koja su potpisali znaju, i oni koji nisu stigli potpisati. To je jedna floskula, što god odlučio sabor, nije bitno, to je jedan skandal za Hrvatsku', rekao je prof. dr. Davor Pavuna.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Apel hrvatskom saboru do sada je podržalo 30-ak potpisnika, jer kažu ne mogu samo mirno gledati političko ucjenjivanje. 'Ja nisam euroskeptik. Ja imam dokaz, ja sam sudjelovao u osnivanju europskog pokreta Hrvatske i dugo vremena sam bio predsjednik. Ja se bunim protiv nelogičnosti, protiv loše sastavljenih ugovora i dokumenata', istaknuo je akademik Vlatko Silobrčić. Protiv sporazuma o arbitraži, uz stručnjake ustali su književnici, liječnici, akademici, prozivajući političare.

'Političari, uključujući tu i premijerku i premijera, oni nisu školovani, nisu sposobni odlučivati o ovakvim stvarima. Politički sporazumi ne smiju prejudicirati pa čak ni sadržaj, a ni sastav međunarodnog suda', rekao nam je u telefonskom razgovoru ugledni znanstvenik Ivan Đikić. Do ulaska u Europsku uniju, naglašavaju, Hrvatsku čeka još puno posla. 'Ljudi koji su ovo predstavili, koji su ovome kumovali, moraju znati da Hrvatska ne može biti zadovoljna statusom koji su predvidjeli i koji nas vodi u potpuno neravnopravnu poziciju', objasnio je Ivo Banac, predsjednik HOO-a. Izglasavanjem ovakvog sporazuma, sadašnja politička nomenklatura, tvrde, presudit će sama sebi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene