Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Markovu trgu cijeli dan trajala je burna rasprava o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom. Ovo je pomalo čudna situacija, u kojoj je Hrvatska najprije tražila da strani stručnjaci odlučuju o sporu sa susjedima, a sada je upravo u Hrvatskoj snažan otpor tome.


Hrvatska ulazak u EU ne bi smjela plaćati teritorijem, složna je hrvatska intelektualna elita. 'Mi ovdje ulazimo u nešto što je totalno improvizirano i što je jedan kompromis od početka krivi. To ova gospoda koja su potpisali znaju, i oni koji nisu stigli potpisati. To je jedna floskula, što god odlučio sabor, nije bitno, to je jedan skandal za Hrvatsku', rekao je prof. dr. Davor Pavuna.

Vezani članci Slovenska granica, ilustracija Slovenija na granicu s Hrvatskom rasporedila tisuću policajaca, u pomoć im stiže i vojska. Zabrinjavajuće vijesti dolaze i s granice s BiH Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Cerar tvrdi da s Hrvatskom nije bilo dogovora, njegov ministar govori drukčije

Apel hrvatskom saboru do sada je podržalo 30-ak potpisnika, jer kažu ne mogu samo mirno gledati političko ucjenjivanje. 'Ja nisam euroskeptik. Ja imam dokaz, ja sam sudjelovao u osnivanju europskog pokreta Hrvatske i dugo vremena sam bio predsjednik. Ja se bunim protiv nelogičnosti, protiv loše sastavljenih ugovora i dokumenata', istaknuo je akademik Vlatko Silobrčić. Protiv sporazuma o arbitraži, uz stručnjake ustali su književnici, liječnici, akademici, prozivajući političare.

'Političari, uključujući tu i premijerku i premijera, oni nisu školovani, nisu sposobni odlučivati o ovakvim stvarima. Politički sporazumi ne smiju prejudicirati pa čak ni sadržaj, a ni sastav međunarodnog suda', rekao nam je u telefonskom razgovoru ugledni znanstvenik Ivan Đikić. Do ulaska u Europsku uniju, naglašavaju, Hrvatsku čeka još puno posla. 'Ljudi koji su ovo predstavili, koji su ovome kumovali, moraju znati da Hrvatska ne može biti zadovoljna statusom koji su predvidjeli i koji nas vodi u potpuno neravnopravnu poziciju', objasnio je Ivo Banac, predsjednik HOO-a. Izglasavanjem ovakvog sporazuma, sadašnja politička nomenklatura, tvrde, presudit će sama sebi.