Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV Ivana Ivanda

Inspektori 'češljali' Brač: Evo što su pronašli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspektori rada u subotu su cijeli dan 'češljali' po otoku Braču. Podijeljeni u dva tima - provjeravali su ugostiteljske, ali i druge objekte u Milni i Bolu. S njima je bila novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda.

Inspektore je zanimalo sve, ali kako oni kažu abeceda inspektorskog posla na samom početku je ugovor o radu koji se odmah provjerava. Provjeravalo se i nezakonito zapošljavanje stranaca, ali i je li isplata plaća redovita. Ono što je ključno u sezoni su naravno i mlade osobe, studenti i maloljetnici koji su često zaposleni u vrijeme sezone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPRAVA U SABORU Peović podsjetila ministra: ''Zavjetovali ste se Svetom Josipu, zaštitniku radnika, a ovaj zakon ne štiti radnike'' Ilustracija RADNIČKA PRAVA Stiže novi Zakon o radu: Pogledajte koje sve promjene čekaju poslodavce i radnike

U nekim objektima se na prvi pogled moglo vidjeti da ima puno nezaposlenih mladih osoba, no mnogi nisu imali kompletnu dokumentaciju pa će se ustvari prava situacija znati tek kasnije, javila je s Brača za Dnevnik Nove TV Ivana Ivanda.

Uz sendvič barove, restorane, pizzerie, češljali su se i ronilački, ali i drugi klubovi. Na Braču se u subotu tražio svaki detalj. Inspektori ništa nisu htjeli prepustiti slučaju.

Ugovor o radu - najvažniji je, a zatim sve ostalo - poput radnog vremena, plaće, te kakav je tjedni odmor.  Ministarstvo rada svakog dana ima inspekcije po raznim objektima, ali ova je - napominju, prva veća ove sezone.

'Novim ZOR-om najmanje su zaštićeni mali poduzetnici'

U nekoliko timova i u civilu - inspektori su u subotu obišli dobar dio otoka. Za njih je najvažnije, kažu, da dođu nenajavljeni, jer u sezoni se uvijek nađe najviše problema. Otok Brač - bio je prva destinacija velike akcije Ministarstva rada. No, ne i posljednja.

Nisu htjeli otkriti gdje će se zaputiti u nedjelju upravo jer se takve stvari ne smiju najaviti. Ono što je ključno, ovo je bio neposredni nadzor, nadzor takozvanim golim okom, jer mnogi poslodavci nemaju svu dokumentaciju uz sebe. Dakle, mnogi inspektori u subotu su su samo uzeli podatke, osobne iskaznice i provjerili što su mogli, a oni pravi rezultati ove velike akcije ustvari će se biti poznati za desetak dana kada inspektorima stigne cijela dokumetacija koja se u većini slučajeva nalazi kod knjigovođa. Tek tada imat ćemo pravu sliku koliko se krši Zakon o radu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene