Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže nepoštenu praksu

Početak škole: Sniženja i popusti na sve strane mame roditelje, ali zainteresirala se i inspekcija

Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima
Pribor za školu kupujte postepeno i na sniženjima Foto: Getty
Uoči početka školske godine zbog značajnog oglašavanja trgovaca s raznim 'školskim' akcijama od 26. kolovoza provodit će se ciljani inspekcijski nadzori trgovaca, koji će trajati do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, najavio je Državni inspektorat (DIRH).

Početak nove školske godine sve je bliže, a pred roditeljima je zadaća nabavljanja i potrebne školske opreme od torbi i ruksaka preko bilježnica i računala do pametnih satova i sličnog. Izlozi trgovina već mame popustima i akcijama, no pri kupnji se nerijetko pokaže da cijene baš i ne odgovaraju navedenima. U akciju će stoga i ove godine državni inspektori koji će nadzirati akcijske prodaje pred početak škole.

Pročitajte i ovo Trgovački centar, ilustracija Ima svega Kako nas varaju u trgovinama: Inspektori bili u kontroli ljetnih sniženja, objavili na kakve sve prekršaje su naišli

''S obzirom na to da nastavna školska godina 2021./2022. počinje 6. rujna 2021., trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva 'Akcije za novi početak školske godine', 'Back to school' i slično, tržišna inspekcija provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda", najavio je Državni inspektorat (DIRH).

Inspekcije će obuhvatiti proizvode iz kategorija dječje odjeće i obuće te školskih artikala i pribora uključujući torbe i ruksake, gadgete poput računala, pametnih satova i sličnog.

Pritom će inspektori kontrolirati odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivat će se i radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda.

Prema podacima DRH-a za prošlu godinu po kojima je tržišna inspekcija u nadzorima oglašavanja posebnih oblika prodaje obavila 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, utvrđeno je lani 15,1 posto prekršaja. 

Riječ je bila o neisticanju cijena proizvoda, nepropisnom isticanju cijena, naime, uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji, neisticanju uvjeta prodaje te sporadičnoj nepoštenoj poslovnoj praksi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene