Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se tijekom istraživanja za prilog o ilegalnom iskapanju šljunka jednom od sugovornika Provjerenog, telefonski obratio inspektor iz Državnog inspektorata nudeći mu mito kako bi spriječio objavu informacija, novinarska ekipa potražila je odgovore u toj instituciji.


No, svaki komentar je izostao. Do zaključenja emisije iz Državnog inspektorata stigao je tek polovičan odgovor na poslane upite, i ni slova o optužbama na račun njihovih inspektora.

Vezani članci Provjereno: Odnos romske djece prema psima - 2 Brutalno, zvjerski, nevjerojatno: Azil u Međimurju puca po šavovima, a svaki dan dobiva nove izgladnjele i zlostavljane pse Provjereno: Mještani Belišća guše se u smradu - 8 Mještani Belišća guše se u smradu: "Strašna kiselina, kao trulež, kao crknuta životinja"

Radi se o krađi državne imovine – pijeska i šljunka iz građevinskih jama, na kojim uključeni obrću milijune, tvrdi građevinski poduzetnik Mario Predojević.

'Prijavljuju male, smiješne količine 'kubika' i imaju tzv. nelegalni šljunak koji poslije ne mogu prikazati u knjigama. Iskopaju, primjerice, 15 kubičnih metara šljunka, a u knjigovodstvu prikažu 5!', objašnjava sugovornik shemu po kojoj se krade.

>> Pet godina ilegalno vadio pijesak i šljunak, šteta 22 milijuna kuna

Kako bi razumjeli koliko je to unosan biznis, ekipa Provjerenog obišla je jedno od napuštenih gradilišta u Zagrebu, svojevremeno predviđenog za izgradnju velikog trgovačkog centra. Institucijama su poslali upit tko je i koliko iskopao na toj rupi, a sami su napravili okvirna mjerenja.

Kada su izmjerili i izračunali potrebne vrijednosti, pomnoživši kubične metre šljunka s naknadom koju je izvođač trebao platiti Državnoj agenciji za upravljanje imovinom, došli su do brojke od 750.000 kuna. Barem toliko je država morala zaraditi na tom građevinskom iskopu.

Sumnje novinarske ekipe potvrdili su i iz Državnog inspektorata. Naime, na toj lokaciji država je oštećena za gotovo 900.000 kuna. Taj iznos još uvijek nije podmiren. Kopano je prije 5 godina. Cijelu priču pogledajte u prilogu Provjerenog!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju