Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Krapinskoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji provedeni su nadzori prerade mesa. Otkivene su brojne nepravilnosti, nakon čega je uništeno više od dvije tone mesa.


Ukupno je prilikom provođenja inspekcijskih nadzora 17. i 24.lipnja 2016. godine oduzeto i uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i 1 june ukupne težine 1872 kg. Isto tako oduzeto je 8 komada alata i strojeva koji su se koristili u neregistriranoj obradi mesa.

Vezani članci Ilustracija Velika nestašica! Zašto nema ove vrste domaćeg mesa, a uvozna je i trgovcima preskupa? Ilustracija Police socijalnih samoposluga zjape prazne, djeca gladna odlaze u krevet: ''Svi mi zapravo hodamo po rubu''

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako su inspekcije provele pojačane mjere nadzora na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji, na jednoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji te na tri lokacije na području Šibensko-kninske županije. Za lokacije na kojima je proveden nadzor već su duže vrijeme postojale osnovane sumnje da se ondje obavljaju:

- radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet žive stoke i mesa,
- radnje klanje životinja bez propisanih veterinarskih pregleda, te se
- neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerade mesa.

Ilegalno klali životinje, od njih radili ćevape i pljeskavice

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, mesnice, te jedan privatni stambeni prostor u kojem se obavljala neregistrirana djelatnost izrade mesnih pripravaka ćevapa i pljeskavica te klanje životinja koje su većinom završavali u ugostiteljskim objektima.

Inspekcija je u Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županije zatekla meso koje potječe od životinja bez propisane prateće dokumentacije i bez prijave klanja, što znači da životinje nisu propisano veterinarski pregledane prije klanja, niti su propisno pregledani njihovi organi nakon klanja.

Osim toga, u odobrenim klaonicama u stočnim depoima zatečena je stoka kojoj se nije moglo utvrditi podrijetlo.

Uništeno meso

Pojedine klaonice nisu mogle dokazati identitet, sljedivost i podrijetlo životinja zatečenih u stočnom depou, zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti, bez ispravne prateće dokumentacije, izvijestilo je ministarstvo.

U dvije mesnice na području Šibensko-kninske županije zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih i identifikacijskih oznaka.

Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso s pripadajućim organima, kao i mesni pripravci su uništeni.

Ministarstvo navodi kako su protiv počinitelja prekršaja pokrenute mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju