Lijepo vrijeme ide na ruku i gostima i turističkim djelatnicima pred kojima je prvi test za novu turističku sezonu. S novom sezonom i inspektori kreću u nadzor. Riječ je o planiranim redovnim nadzorima koje provodi državni inspektorat.

Galerija


Marija Vukelić, voditeljica službe turističke inspekcije, područna jedinica Rijeka objasnila je o kakvim se inspekcijama radi.

Što se sve kontrolira, koji su prvi rezultati, jesu li već uočene nepravilnosti?

Vezani članci Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku Gari Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Sve ide po planu: "Ovogodišnja turistička sezona biti na razini plana. Imamo oko 1,4 milijarde kuna više nego lani"

U ovoj fazi inspekcijski nadzori su u tijeku. Oni se obavljaju sukladno operativnom planu rada. Podijeljeni su u nekoliko faza, tako da možemo reći da su više kontrolirane turističke agencije s posebnim osvrtom na jamčevine, organizatore putovanja. Kontrolirani su restorani, barovi, noćni klubovi s posebnim osvrtom na usluživanje pića maloljetnika i uklanjanje nekih nedostataka minimalih uvjeta, gdje su možda uočeni glavni nedostaci, prekršaji i s dolaskom toplijeg vremena krećemo u turističku sezonu i sve će se više kontrolirati pružatelji usluga smještaja.

Koje su sankcije za prekršitelje?

Zakoni su se promijenili. Primjenjuje se načelo oportuniteta. Ukoliko u tijeku inspekcijskog nadzora nešto ugostitelj otkloni, neće se podnositi prekršajna prijava niti prekršajni nalog. Za neke druge stvari donijet će se rješenje i ako se iste stvari otklone u roku za koje je predviđeno rješenjem, isto se neće podnositi optužni prijedlog. S druge strane, najstrože će se kažnjavati neregistrirano obavljanje djelatnosti, nelegalan rad, rad na crno u svim segmentima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr