Zagrebački velesajam okupirali su zaljubljenici u videoigre. U tijeku je Infogamer, prvi sajam ovakvog tipa u nas. Sajam kojim dizajneri video-igara žele upozoriti na malu razvijenost ove najbrže rastuće industrije u svijetu. No, osim toga i na to kako za njihove projekte u ministarstvu nema sluha.


Iza blještavila videoigara kriju se milijuni. No, ne i u Hrvatskoj. 'Percepcija ove industrije u Hrvatskoj je da je to hobi, da je to mala industrija, da se time nitko ne bavi. Vlada ne prepoznaje bit cijele industrije', kazao je Lovro Nola iz game dizajn škole.

Vezani članci Monografija zagrebačkih vatrogasaca - 3 "U vatri potresa": Objavljena monografija u čast junačkom radu zagrebačkih vatrogasaca Tomislav Tomašević USKOK odbacio kaznene prijave protiv Tomaševića, Korlaeta i Vića zbog javne nabave ZG vrećica: Objasnili i zašto

Upravo to na svojoj koži osjetio je zagrebački studio, njihovom igrom zaraženo je više od 50 milijuna korisnika. Unatoč, svjetskom uspjehu, poticaj ministarstva poduzetništva nisu dobili. 'Onaj osnovni kriterij koji je bio problematičan je to što u 6 mjeseci, bruto plaća, ispalo je da bi potpora iznosila 90 posto od toga, a ona ne smije, prelaziti 50 posto', kazao je Vjekoslav Rakmarić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta.

>> Hrvatski studenti spojili zabavu i učenje! Evo kako!

Dizajneri videoigara koje osvajaju svjetska tržišta ističu kako u ovoj industriji leži velik novac. 'Industrija video igara zarađuje više novca nego cijela filmska industrija', tvrdi Nola.

Video igre 'Made in Croatia' i dalje su neprepoznatljive. 'Brend Hrvatske kao destinacije za razvoj igara vani nije prepoznatljiv i to je jako veliki problem', kazao je Nola.

Upravo to trebao bi promijeniti, prvi sajam ovakvog tipa u nas. 'Na svjetskoj razini - ovo je jedna od najpropulzivnijih industrija koja postoji, ne samo u zabavnom sektoru, nego općenito. Ovakav jedan događaj sigurno će nam pomoći', kzao je Damir Đurović, direktor sajma.

Novi investitori, već kucaju na vrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju