Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

Inflacija na razini EU-a zamjetno oslabjela u lipnju: Pogledajte situaciju u Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je oslabila i u lipnju, a prati osjetno posustajanje rasta cijena u eurozoni zahvaljujući nižim cijenama energije, izvijestio je u srijedu europski statistički ured.

Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je oslabjela u lipnju.

Na razini EU-a inflacija iskazana harmoniziranim indeksom cijena (HICP) spustila se u lipnju na 6,4 posto, sa svibanjskih 7,1 posto, izračunali su statističari.

U eurozoni spustila sa 6,1 na 5,5 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja lipnja. Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja porasle za 0,3 posto, nakon stagnacije u svibnju.

Inflaciju je u eurozoni u lipnju, prema Eurostatovim podacima, stopirao pad cijena energije, za 5,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U svibnju se smanjila za 1,7 posto.

Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u lipnju Mađarska, od 19,9 posto. Dvoznamenkasti rast cijena bilježile su Češka i Poljska, za 11,2 odnosno 11 posto.

U eurozoni najviše su porasle cijene u Slovačkoj i Estoniji, za 11,3 odnosno devet posto.

U Hrvatskoj su u lipnju potrošačke cijene mjerene HICP-om bile više za 8,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon istog postotnog povećanja u svibnju, najblažeg od prošlogodišnjeg kolovoza .

Najnižu stopu inflacije u eurozoni bilježio je u lipnju Luksemburg, od jedan posto. Slijede Belgija i Španjolska s 1,6 posto te Danska, gdje su cijene bile više za 2,4 posto nego u prošlogodišnjem lipnju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene