Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo su se zaletjeli

Priča o jednoj biljci, tisuću mogućnosti i jednom vladinom obećanju starom godinu dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je još prije godinu dana obećala da će u potpunosti legalizirati uzgoj industrijske konoplje, Vlada još uvijek nema rješenje za poljoprivrednike koji žive od te kulture.

Zbog toga što Zakon nije upućen u saborsku proceduru na vrijeme, proizvođači još uvijek veći dio biljke bacaju u smeće, a investitori, koji bi ulagali milijune i gradili tvornice, zaobilaze Hrvatsku u širokom luku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ulov težak gotovo 9 tona VIDEO Pao poljoprivrednik kod Zadra: Pogledajte plantažu s gotovo 8000 stabljika marihuane Slika nije dostupna obrana traži oslobađanje U četvrtak objava nepravomoćne presude za aferu SMS Vargi i Curiću

Jedna biljka, a mogućnosti na tisuće. Potencijal industrijske konoplje prepoznao je i Josip, te na njoj izgradio unosan biznis. "Znači ovo je samo jedan dio proizvoda koje trenutno proizvodimo. Ovo je isključivo od sjemena konoplje. Tu su proteini, ulje, ulje za njegu tijela i kose, brašno, tjestenina i takve stvari", kaže Josip Plavec, uzgajivač industrijske konoplje.

Problem je jedino u tome što Josip 80 posto onoga što uzgoji - mora baciti. Zakonom je dopušteno proizvoditi od sjemena, ali ne i od stabljike industrijske konoplje. "Jedno 20 tisuća proizvoda od te stabljike se u europi i svijetu znači normalno proizvodi - recimo pelete za grijanje, biogorivo, etanol, građevni materijal, izolacijski, tkaninu", dodaje.

Evo koji će pacijenti uskoro moći koristiti marihuanu u medicinske svrhe

Vlada je još prije godinu dana na svojem Facebooku najavila da će ublažiti zakone i omogućiti proizvođačima da prerađuju cijelu biljku, a ne samo dio. Zadnje obećanje glasilo je - sve će se riješiti na jesen. Međutim, jesen je stigla, ali budući da je Sabor raspušten, Zakon ne može u proceduru.

"Svi znamo okolnosti, nije uspjelo se uć u saborsku proceduru, javna rasprava je gotova, sve vezano za proglašenje zakona u saboru će biti spremno za prve zasjedanje sabora u novom sazivu, vjerujem da neće biti nikakvih zapreka u tome", ističe Siniša Varga, ministar zdravlja SDP-a.

Za proizvođače, ministrove riječi su samo još jedno u nizu praznih obećanja. Josipa smo snimali prije 4 mjeseca, i tada nas je odveo na svoju plantažu. Investitori, kaže, čekaju u redu, ulagali bi, gradili tvornice za preradu biljke, ali birokracija i inertna država odrađuju svoje.

"Već malo ispadamo smiješni jer mi dobivamo informaciju da će za tri mjeseca, pa kada investitoru kažeš da će se neke stvari promijenit za tri mjeseca pa mu kažeš da još pričeka mjesec dva tri, prošlo je evo već godinu dana pa se ništa nije promijenilo, ispadamo svi skupa malo neozbiljni", kaže Josip.

I dok se Vlada, čini se, malo zaletjela u svojim obećanjima, investitori već možda odlaze u Sloveniju, Srbiju ili Mađarsku, i tamo ulažu svoj novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene