Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab optimizam

Indeks ekonomske slobode: Hrvatska među najlošijima u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indeks ekonomske slobode, kojeg svake godine izdaju The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, pokazao je kako je Hrvatska ušla 'umjereno slobodne ekonomije svijeta'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko na Facebooku 'Nitko u Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude' Slika nije dostupna Izuzeće suca Odgođena odluka o optužnici za prodaju ispita na osječkom Pravnom fakultetu

Prema tom indeksu, kojeg za naše područje prenosi Adriatic Institut, Hrvatska je na svjetskoj ljetvici napredovala za 10 mjesta, odnosno s 92. 82. mjeto. Hrvatska je na europskoj razini ostvarila pomak za samo dva mjesta, odnosno s 37. na 35. mjesto.

I dok to predstavlja pomak, Adriatic Institut napominje kako Hrvatska još nema razvijene mehanizme, koji bu na uspješan način odvratili državne dužnosnike od korupcije.

>> Korupcija je kap u moru prema 312 tisuća nezaposlenih

Isto tako, istraživanje je pokazalo kako se problemi javljaju na područjima radnih sloboda, sloboda od korupcije i vlasničkih prava. S druge strane, vidljiv je i napredak u područjima državne potrošnje, slobode ulaganja, slobode poslovanja, fiskalnih i monetarnih sloboda. Ipak, na europskoj razini, Hrvatska se nalazi među najlošije ocjenjenim zemljama. Tri kategorije indeksa i dalje ostaju ocjenjene represivnima, a te su vlasnička prava, sloboda od korupcije i radna sloboda.

Najviše kritika sudstvu

Široko rasprostranjena korupcija u Hrvatskoj negativno utječe na poslovanja, slobode ulaganja, vlasnička prava i slobodu od korupcije. Pravosudni sustav, navode u Adriatic Institutu, smatra se najviše pogođenim korupcijom. Sudski sistem je nezgrapan i neefikasan, a dugi zaostaci nerješenih predmeta, uzrok su da poslovni sporovi, ostaju nerješeni godinama, podaci su koji se navode u najnovijem indeksu ekonomske slobode za tekuće godinu.

U Adriatic Institutu tvrde kako se njihove preporuke u rješavanju navedenih problema dosad nisu uzele u obzir, kako još 2004. godine, tako i sve do prošle godine. Ponovno preporučuju da domaćim sucima treba dovesti pomoć izvana, odnosno iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava. Oni bi im mogli pomoći u rješavanju dugih sporova i prepoznavanju političke korupcije. Iz Adriatic Instituta predlažu i osnivanje posebnog nezavisnog suda, koji bi se bavio korupcijom u državnom i javnom sektoru.

Nadalje predlažu oduzimanje imovine političkih i javnih dužnosnika, za koju oni ne mogu dokazati da su je stekli na legalan način. Predlažu uvođenje i jedinstvene stope poreza od 15 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene