Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod otvorenim nebom

Inauguracija nove predsjednice: Samo je jedna nepoznanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak napušta HDZ. Učinit će to kada dobije i službene rezultate izbora od predsjednika Državnog izbornog povjerenstva. I tada će se pojaviti u javnosti nakon gotovo dva tjedna izbivanja. Njezini suradnici kažu kako okuplja tim za svoj ured i radi na inauguracijskom govoru. Tko od stranih državnika stiže na Markov trg 15. veljače, za javnost je još nepoznanica. Prema pozivnicama, rok da potvrde dolaska bio je 3. veljače.

Strani visoki dužnosnici do 3. veljače trebali su potvrditi svoj dolazak, no još uvijek se službeno ne zna tko dolazi na inauguraciju. Neslužbeno - svoj su dolazak do sada potvrdili predsjednici Mađarske, Makedonije i Slovenije te predsjednica Kosova.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2 tajna do 2060. Duboko pod zemljom: Zavirili smo u arhiv u koji će se pohraniti dokumenti Kolinde Grabar-Kitarović

Najviše šefova država došlo je na inauguraciju Stjepanu Mesiću 2000. - njih 12. Pet godina poslije - njih 10, jednako kao i Ivi Josipoviću prije pet godina. 'Želim da dođe što više visokih gostiju iz inozemstva i da to bude prilika da se naša nova predsjednica s njima upozna i obnovi ili uspostavi potrebne kontakte', kaže predsjednik na odlasku Ivo Josipović.

Predsjednikov ured od početka s uredom izabrane predsjednice usklađuje sve detalje. A predsjednik na odlasku, čini se, zadovoljan je.

Sljedećih dana popis će biti javan, a čini se da nema tajni oko same inauguracije.

Nova predsjednica vlast će ipak preuzeti na Pantovčaku!

Turističke uspomene s Markova trga za tjedan dana neće biti moguće. Naime, tada će ovdje stupiti na snagu posebne mjere osiguranja i strogo ograničen pristup. Na Markovu trgu Kolindu Grabar Kitarović dočekat će 150 predstavnika povijesnih postrojbi. Među njima alkari, dubrovački trombunjeri, a po prvi puta poziv je dobila i gradska straža Bakar.

Iako je u inauguraciji više od 90 posto toga određeno strogim protokolom, ove će se godine neke stvari ipak razlikovati. Tako će Kolinda Grabar Kitarović, za razliku od svojih prethodnika, na Markov trg doći iz drugog smjera, u osobnom automobilu u pratnji svoje obitelji.

Stihove hrvatske himne izvodit će ansambl LADO, nekoliko kulturno umjetničkih društava, a kao i prije pet godina - zbor Ivan Goran Kovačić.

Na kraju ceremonije pjevat će se još tri ili četiri pjesme - no još uvijek su stroga tajna. Čini se da je i to jedina nepoznanica koje pjesme je odabrala buduća predsjednica.

Ovogodišnja inauguracija donosi još novosti, naime prije pet godina ovdje je za uzvanike bio postavljen privremeni krov, a ove će godine iznad Markove crkve biti otvoreno nebo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene