Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tajna do 2060.

Duboko pod zemljom: Zavirili smo u arhiv u koji će se pohraniti dokumenti Kolinde Grabar-Kitarović

Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2
Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snježana Ivanović Snježana Ivanović Foto: DNEVNIK.hr Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 1 Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dinko Čutura Dinko Čutura Foto: DNEVNIK.hr Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2 Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Arhivi u kojima će se čuvati dokumenti Grabar-Kitarović - 3 Galerija 1/5 >>
Zoranu Milanoviću himnu će na inauguraciji otpjevati Josipa Lisac, što ćete moći gledati u izravnom prijenosu na Novoj TV u utorak 18. veljače od 11 sati. Ušli smo u arhive gdje će se pohraniti i 40 godina čuvati dokumenti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"Josipa Lisac bi trebala izvesti himnu", rekao je Orsat Miljenić, budući šef ureda Zorana Milanovića na Pantovčaku. Na pitanje ima li izabrani predsjednik nekih glazbenih želja, Miljenić kaže kako će se sve znati 18. veljače. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Objava na Facebooku Milanović poručio: "Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti" Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

"To ćete vidjeti, ali 18. bi ona trebala izvesti himnu", kazao je Miljenić. Na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović pjevala je Radojka Šverko. Jedna diva tako odlazi, druga dolazi.

Josipa Lisac izjave ne daje, a sve je osmislila sa Zvjezdanom Ružićem. Ne smeta joj i samo 37 gostiju za koje će pjevati.

"Meni je to fantastično. I želim imati koncerte za 50 ljudi. Pa i imala sam", rekla je svojedobno Lisac. 

Orsat Miljenić sa suradnicima polako zatvara ured privremenog predsjednika. Ostale su još neke sitnice do inauguracije. Kao predsjednički govor.

"Govor će biti spreman kad bude vrijeme. Bit će pripremljen kao i svi govori. Da, vjerojatno iz glave", kaže Miljenić.  

Hrvatska nema pravila predsjedničke smjene vlasti. Sve osim prisege je improvizacija. Pa i predsjednička primopredaja.

"To će biti nastavak razgovora o aktivnostima koje se mogu nastaviti ili ne mogu. Očekujem ugodan razgovor i to je to", kaže šef ureda Zorana Milanovića. 

"300 kutija predsjednika Tuđmana, 1300 metara Mesića"

Predsjednici još u srijedu ostaje susret sa slovenskim kolegom. Posmrtno odlikovanje kardinala Kuharića. Tu je i nekoliko telefonskih razgovora s državnicima te oproštaj sa 99 zaposlenika. Njezinih pet godina na Pantovčaku uskoro odlazi u povijest, a sve što je radila u arhiv.

"Tu je 300 kutija predsjednika Tuđmana, oko 1200, 1300 metara predsjednika Mesića, odnosno oko 200 kutija. To je otprilike prosjek", kaže Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.

Samo odabrani mogu gledati predsjedničku arhivu, a Snježana Ivanović jedna je od njih.

"U arhiv može njih pet ili šest, ali neposredno je zaduženih nas troje", kaže Ivanović. 

Sve to nalazi se nekoliko metara pod zemljom iza nekoliko tona teških vrata. Predsjedničin ured jasno zna što mora dati državi. Sve ono sto je nastalo njezinom radom, čak i mailove i fotografije, digitalno i audiovizualno gradivo. Sva arhiva koja ima oznaku tajnosti 40 godina bit će nedostupna.

Ima li u tim materijalima velebnih tajni ili nema ničeg spektakularnog?

"Tu i tamo se nađe nešto spektakularno, ali to je još uvijek pod embargom i ima oznaku tajnosti", kaže Čutura.

Za objavu svih tajni Kolinde Grabar-Kitarović tako ćemo morati čekati 2060.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene