Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Minski sumnjivo područje

INA pronašla novo nalazište nafte kapaciteta 600 barela dnevno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
INA je otkrila novo nalazište nafte.

Novo nalazište nalazi se kod mjesta Privlaka, na istočnoj strani bušotine Đeletovci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nalazište je usred minski sumnjivog područja. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Iz Ine su izvijestili kako bi se iz ove bušotine moglo crpiti oko 600 barela nafte dnevno. 'Ovo je potvrda da Slavonija nije eksploatirana što se tiče nafte. Još je ima i mi ćemo je i dalje nastaviti tražiti', rekao je Želimir Šikonja, direktor za istraživanje nafte i plina INE.

Vijest o otkriću nove bušotine Ina je objavila i na internetskim stranicama Zagrebačke burze. 'Tijekom bušenja na dubini od oko 1000 metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte. Preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje
ugljikovodika bit će poznato nakon daljnjih ispitivanja i izrade projekta razrade. 'Za očekivati je da će njihova dnevna proizvodnja značajno doprinositi povećanju proizvodnje na ovom području', stoji u priopćenju iz INE.

Podsjetimo, ovo je već drugi ovakav nalaz u posljednje vrijeme. Krajem srpnja INA je objavila da je pronašla dva nova ležišta nafte na bušotini nedaleko Velike Hrastilnice, u blizini Ivanić Grada.

>> Linić zaprijetio Ini: Zbog manjka investicija inspekcija bi mogla početi zatvarati benzinske

Ta bušotina se nalazi u sklupu istražnog polja Žutica, jednog od najbogatijih i najstarijih u kopnenom dijelu Hrvatske.

Iz te bušotine, koja se nalazi oko 2.000 metara ispod zemlje, dnevno bi se moglo crpiti oko 1.400 barela nafte. INA bi tako na novom otkriću, doduše bez troškova ulaganja i davanja, mogla godišnje zaraditi oko 50 milijuna dolara. Proizvodni vijek hrvatskih naftnih bušotina je oko 25 godina, a do početka proizvodnje proći će najmanje dvije godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene