Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč nekim najavama, za kupnju dionica Imunološkog zavoda stigla je samo jedna obvezujuća ponuda.


U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u srijedu je otvorena samo jedna obvezujuća ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, i to udruge Visia Croatica.

Vezani članci Slika nije dostupna Visia Croatica, nevladine i braniteljske udruge protiv privatizacije Imunološkog Slika nije dostupna 'Iza nas stoji 60 tisuća hrvatskih građana'

Kako je rečeno prilikom javnog otvaranja ponuda, otkupljene su četiri ponudbene dokumentacije, no pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda. U njoj Visia Croatica za sve ponuđene dionice Imunološkog zavoda nudi nešto više od 8 milijuna kuna i navodi da prihvaća sve uvjete iz natječaja.

Stručne službe CERP-a analizirat će pristiglu ponudu i mišljenje poslati na odlučivanje Vladi, rečeno je na otvaranju ponude.

Država prodaje 157.997 dionica, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jednu dionicu ostao bi u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Kao potencijalni ulagači spominjali su se i Jadran galenski laboratorij te PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime fonda Nexus FGS, no oni su prije isteka roka izvijestili kako neće podnijeti ponude. "U igri" je bio i nizozemski Bilthoven Biologicals.

'Uplatite 100 kuna i zadržimo Imunološki u domaćim rukama'

Iz Jadran galenskog laboratorija u utorak su kazali da su odustali od davanja obvezujuće ponude za Imunološki zavod te da je ključni razlog to što smatraju da su za ostvarivanje tog kompleksnog projekta nužne dvije do tri godine, a u uvjetima natječaja predviđeno je da tvrtka godinu dana nakon preuzimanja mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi.

U srijedu su i farmaceutska kompanija PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime fonda Nexus FGS, izvijestili da su nakon provedenog dubinskog snimanja odustali od predaje obvezujuće ponude, jer "uvjeti natječaja, aktualno operativno i financijsko stanje u Imunološkom, nerazriješena bitna pitanja u poslovanju, kao i kvaliteta raspoloživih podataka nažalost nisu ostavljali minimalan prostor za poslovno opravdan i tržišno ostvariv plan ulaganja otkupa dionica i dokapaitalizacije Imunološkog". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook