Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateški važna tvrtka

'Uplatite 100 kuna i zadržimo Imunološki u domaćim rukama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već dvije godine Vlada nije uspjela naći rješenje za Imunološki zavod, tvrtku od strateškog interesa. Najnoviji pokušaj dolazi od građanske inicijative Visia Croatica. Pozivaju sve građane da se uplatom od minimalno 100 kuna uključe u akciju zadržavanja Zavoda u domaćim rukama. Ako društvo uspije na natječaju za privatizaciju, svaki bi građanin koji je uplatio bio ravnopravan vlasnik Zavoda.

Bivši košarkaš Cibone i poduzetnik Ivan Valek uplatio je simboličnih sto kuna za spas Imunološkog zavoda od propasti. 'Jesam, zato jer mi je stalo do moga naroda do svih državljana, a Imunološki zavod je temelj i jedna od osnovnih točaka zdravlja našeg naroda. Osim toga, vjerujem u potencijal Imunološkog zavoda', rekao je Ivan Valek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROPADA 20 TONA KRVNE PLAZME Jagarinec: Ne treba biti profesor matematike da se izračuna da je rok za proizvodnju lijekova iz krvi istekao Slika nije dostupna Korak po korak Privatizacija Imunološkog zavoda: Za natjećaj će biti novca, no za preseljenje i proizvodnju...

Društvu Visia Croatica treba pola milijuna kuna da bi se mogli natjecati za dionice Zavoda. Svaki građanin koji uplati barem 100 kuna postaje ravnopravan vlasnik zavoda kao onaj koji je uložio milijun kuna. 'Ona treba biti u rukama naroda. Nikako u rukama bilo kojeg pojedinca. Dakle privatni kapital ima svoju logiku i logika privatnog kapitala je ostvariti profit bez gledanja šire slike. Jako nam je važno i da bude veliki broj ljudi jer je to jedino jamstvo da se više nikad Imunološki ne može nikome prodat', kaže Đuro Lubura, Visia Croatica.

'Moram kopati po kantama za smeće, sakupljati boce i dati ih za koru kruha. Jesam radila 35 godina za to?'

Osim Visia Croatice data roomu Imunološkog zavoda još tri tvrtke rade dubinsku analizu stanja u Zavodu. Četiri tvrtke moraju do 25. ožujka odlučiti hoće li dati obvezujuću ponudu, a zatim uložiti 100 milijuna kuna u novi pogon.

Potrebno 100 milijuna kuna

Iako tek skupljaju pola milijuna kuna da mogu dati ponudu, iz Društva ističu da 100 milijuna kuna za novi pogon neće biti problem. 'Jako puno potencijalnih investitora je zainteresirano uložit ozbiljne novce i pristali su na uvjete pod kojima oni kapitalom ne diktiraju upravljanje', kaže Lubura.

Sindikat upozorava da nijedan ulagač neće spastiti Zavod ako ne dobiju privremenu dozvolu za proizvodnju od Hrvatske agencije za lijekove jer Zavod neće moći zarađivati dok se gradi novi pogon. 'Ako se ovo ovdje ugasi i onda će to netko ponovno pokrenut - za to će trebati minimalno tri da ne kažem pet godina. Hoće li nam netko davati novce za plaće, a mi ćemo sjediti i što - da čekamo da se nešto izgradi', pita se Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Zavodu.

Da bez dozvole nema spasa, slažu se i pokretači akcije. Ističu da će, ako ne uspiju na natječaju, svim građanima će vratiti uplaćeni novac. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene