Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1. studenoga 2019.

Da ne bude nismo znali: Ako imate ovo oružje morate ga prijaviti policiji, uskoro slijede kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
1. studenoga prošle godine prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju. Dio zračnog oružja koji je bio u kategoriji D smatrao se dozvoljenim bez prijave i odobrenja nadležnog tijela. Sada se to promijenilo.

Početkom studenoga prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana. Prema novom zakonu - zračnim oružjem smatraju se sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuju kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil.

Pročitajte i ovo Kamere za prebrze vozače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 pripreme za sezonu Veliki brat po cijeloj Hrvatskoj: Masovno se postavljaju nove kamere za nadzor brzine Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

Takvo je oružje novi zakon smjestio u oružje kategorije C, odnosno oružje koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), a koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu i razvrstano je u kategoriju D. Potrebno ga je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema starom zakonu bilo u kategoriji D, a sada je u kategoriji C, dužni su ga prijaviti u roku od godine dana od stupanja na snagu novog zakona. Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozivaju građane da prijave zračno oružje koje imaju u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta u zakonskom roku, odnosno do 1. studenoga 2019. godine.

Prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja, oni koji to ne učine do krajnjeg roka bit će prekršajno prijavljeni i kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 5000 kuna.

Iz MUP-a poručuju i da sve oružje i streljivo kategorije C, dakle i zračne puške i pištolji, moraju biti spremljeni u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva. Moraju biti zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti bilo kakvim dostupnim alatom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene