Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužni odgovoriti

Imate pravo pitati: Znate li na što vaš gradonačelnik troši novac?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesto u kojem živite, zajedno sa svim ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj raspolaže s ukupno 10 milijardi kuna. Ipak, većina građana Hrvatske vrlo malo zna kako i na koji način njihovi gradonačelnici troše novac, koliki su im računi, koriste li službeni auto za ljetovanje?

Čini se da velika većina lokalnih čelnika ne čita zakone. A dužni su u roku od 30 dana  odgovoriti na upite svojih sugrađana. Međutim, to gotovo nikada ne učini svaki drugi gradonačelnik u zemlji.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić najavili reforme gradske uprave Benčić o direktorima javnih poduzeća u Zagrebu: "Oni koji su do sada upravljali trebali bi imati minimum pristojnosti i ponuditi mandate" Mislav Bago - 1 Biramo 8.216 lokalnih dužnosnika Mislav Bago analizira ogromnu lokalnu upravu: "To je velika vojska koja će biti nahranjena na lokalnim izborima“

Velikogorička oporba svaki dan za gradonačelnika smisli novo pitanje. Gotovo 50 posto tijela javne vlasti taji informacije odnosno ne daje građanima informacije na vrijeme.

A svojim sugrađanima ni gradonačelnik Slavonskog broda nije se pohvalio kako mu je lijepo bilo ljetovanju na koje je suprugu vodio gradskim novcem, a vozio službenim automobilom. Kasnije je rekao da je novac samo posudio od grada.

Zagrebački gradonačelnik koji posvuda provodi štednju, neprestano zapošljava ljude i širi svoju savjetodavnu i stručnu službu. A kralj rastrošnosti zlatarski gradonačelnik Đurek gradeći vinske ceste i slično, grad je zadužio za 20 milijuna kuna. Velikogorički gradonačelnik prošlu je godinu zaključio s 3 milijuna kuna gubitka. 'Oporba sitničari na nekim stvarima koje doista nisu bitne', rekao je gradonačelnik Barišić.

Sitno ili bitno, svjetski gradonačelnici i državnici, plaćaju uvijek svojim novcem ili svojim ugledom. Zato britanski premijer Cameron, bez da mu itko šalje upit, javnost izvijesti kako ce romantičnih tjedan dana sa suprugom u toskanskoj vili platiti 9,500 funti, i neće ih od svojih građana 'posuditi'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene