Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

"Unatoč smjenskom radu, i dalje primam minimalac". Pitali smo Ministarstvo da nam objasni konkretan slučaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primam minimalnu plaću, no ni nakon smjenskog rada ni minulog rada, plaća mi ne raste pa i dalje primam minimalac, kao i osoba bez radnog staža, požalila nam se čitateljica koja pita je li to u skladu sa zakonom.

Minimalna plaća je najniži mjesečni bruto iznos koji se isplaćuje radniku.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Tko ima pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu? Saznajte i kako ga ostvariti

Visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. utvrđuje se u bruto iznosu od 4687,50 kuna, odnosno u neto iznosu od 3750 kuna.

Godinu ranije minimalna plaća iznosila je 3400 kuna neto, odnosno 4250 bruto.

Upit naše čitateljice, inače spremačice u jednoj osnovnoj školi, poslali smo Ministarstvu rada iz kojeg nam odgovaraju kako u skladu sa Zakonom o radu svaki ugovor mora sadržavati i odredbu o osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo.

"Nadalje, plaća radnika mora biti određena (na način da je ugovorom o radu utvrđen njen iznos) ili odrediva (na način da je ista utvrđena nekim drugim izvorom prava, dakle odgovarajućim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu koji uređuje to pitanje)", odgovaraju i pojašnjavaju slučaj naše čitateljice.

"U konkretnom slučaju zaposlenice u osnovnoj školi, valja naglasiti da plaću, sukladno Zakonu o plaćama u javnim službama, čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik ili namještenik raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža.

Isto je u skladu i s Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Međutim, kada primjenom načina obračuna plaće temeljem navedenih pravnih izvora plaća iznosi manje od bruto iznosa minimalne plaće, poslodavac je dužan isplatiti minimalnu plaću.

Kako povećanje plaće za navršene godine staža nije Zakonom o minimalnoj plaći izuzeto iz iznosa minimalne plaće (jer su to samo povećanja plaće za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, noćni rad te rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi), a u konkretnom slučaju pravo proizlazi iz kolektivnog ugovora, obračunava se na način kako je to ugovoreno samim kolektivnim ugovorom. Ako bi iznos osnovne plaće bio manji od 4.687,50 kn, koliko od 1. siječnja 2022. godine iznosi bruto minimalna plaća, poslodavac je dužan isplatiti spomenuti iznos", kažu.

"Niti ovim Zakonom (o minimalnoj plaći) niti Uredbom nije uređen najviši iznos plaće radnika. Dakle, plaća čistačice u konkretnom slučaju mogla bi biti viša od minimalne plaće koja je utvrđena Uredbom o visini minimalne plaće za 2022. godinu.
Povećanje plaće zbog smjenskog rada, sukladno Zakonu o minimalnoj plaći, nije izuzeto iz iznosa minimalne plaće", zaključuju.

 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene