Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo - ostvari ga

Ostavili ste mladost u redu za šalter, izgubili se u šumi papira, a onaj jedan je na kraju ipak falio? Niste ostvarili neko svoje pravo? Možda mi možemo pomoći...

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Jeste li znali da nemaju samo, primjerice, policajci pravo na benificirani radni staž? Ili da vam se u nekim slučajevima mogu vratiti troškovi za zdravstvene usluge kod privatnika? Ili da imate pravo na naknadu troškova prijevoza zbog zdravstvene zaštite? Znate li da možete ovršiti državu? I da vam država jamči da možete ovršiti poslodavca koji vam ne isplaćuje plaće?

Možda na to imate pravo, ali vam nitko nije rekao. Možda vam je netko i rekao, ali nije znao objasniti kako da to i ostvarite. Svejedno, možda mi možemo pomoći. Pokrećemo projekt upravo za takve slučajeve.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Tko ima pravo na doplatak za tuđu pomoć i njegu? Saznajte i kako ga ostvariti

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske. Tako glasi članak 3. hrvatskog Ustava. Jedna od temeljnih odredbi. Pa koliko onda država jamči za provođenje te odredbe?

Kakvo je stanje na terenu, u redovima na šalterima, u moru zakona i podzakonskih akata, propisa koji često nemaju veze s logikom, u šumi papira od kojih uvijek jedan fali?

Iskustvo rada u medijima kojima se svakodnevno javljaju građani žaleći se da nisu uspjeli ovo ili ono, da im se krše prava, govori – stanje nije baš sjajno. U pokušaju realizacije prava mnogi su se zaletjeli u zid birokracije. Neki među njima su nažalost i odustali. I nije to samo neki, teško dokazivi, apstraktni dojam. Prema izvješću pučke pravobraniteljice, građani su se u 2020. najviše žalili na nemogućnost u ostvarivanju svojih prava u području zdravlja, iz područja radnih i službeničkih odnosa, zbog diskriminacije, naročito na području rada i zapošljavanja.

Dječji doplatak, smrt u obitelji, socijalne naknade...

Zato ćemo mi pokušati to promijeniti. Mediji su sedma sila, a tu snagu koju ima, DNEVNIK.hr. pokušat će iskoristiti da pomogne građanima. Koja su područja koja ćemo pokrivati? Nema ograničenja. Ako ste se zapetljali u mreži birokracije, javite se nama.

Evo primjera: Koje mi usluge pokriva zdravstveno osiguranje, imam li prava kao podstanar, kako do dječjeg doplatka, što učiniti u slučaju smrti u obitelji, što je minimalna socijalna naknada i kako do nje…

Tu su i stvari praktične prirode, kako napisati žalbu, kome je poslati, koja je institucija nadležna za vaš problem.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene