Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Ima li Vlada sredstva za rad u smjenama u vrtićima? Ovisi koga se pita...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nabolje bi trebalo krenuti zaposlenim roditeljima. Vrtići bi uskoro mogli raditi do navečer, subotom, tijekom cijelog ljeta. Dio je to vladinih demografskih mjera.

No pitanje je tko će ih financirati, jer gradovi, kao osnivači kažu, novca nema. Ipak, Vlada želi uskladiti radno vrijeme vrtića s obvezama roditelja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Ilustracija Demografija u praksi Najmlađih su svima puna usta, ali kako zaista stoje stvari: Pogledajte koji gradovi i općine daju najveće potpore za rođenje djeteta

"Predstavnici nadležnog Ministarstva, ovo je prva Vlada koja regulira pitanje demografije, govorili su o novim idejama, koje idu ususret duljem radnom vremenu vrtića, koje govore i o eventualnim mjerama da se ne radi baš svaku nedjelju", rekao je premijer Andrej Plenković.

To znači da bi djeca u vrtiću mogla ostati do navečer, možda i subotom.

Smjenski rad već desetljećima je praksa u zagrebačkom vrtiću Bajka. Vrtić u smjenama pohađa 50-ak djece iz cijelog Zagreba.

Pitali smo Vladu tko bi financirao demografske mjere za vrtiće. "Država je spremna podnijeti dio tereta ali o tome ćemo još pričati, tek smo počeli priču oko financiranja", rekao nam je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju.

Ta priča za lokalne jedinice, čini se, jednostavna je. Dodatni novac nemaju. "Neka nova izdavanja smo iz proračuna graadova sigurno neće biti moguća", ističe Željko Turk, predsjednik Udruge gradova (HDZ).

Upozorava i oporba. "Mislim da država, prije nego govori o nekim mjerama, treba izračunati koliko sve to košta i je li to realno, a tek onda govoriti o njima", kaže Milanka Opačić (SDP).

Plan ministarstva demografije je i postaviti gornju granicu cijene vrtića. U Hrvatskoj se itekako razlikuje. Negdje roditelji ne plaćaju ništa, a negdje izdvajaju i tisuću kuna na mjesec.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene